vrticsavina2021Конструкциони радови на реконструкцији зграде вртића “Наша радост” на Савини завршени су, што је данас обиљежено пригодним програмом.

Тим поводом, присутнима су се обратили министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, државни секретар Министарства капиталних инвестиција Марко Перуновић и Жељко Уљаревић у име Кфw банке, а програму су присуствовали и предсједник Скупштине општине, Иван Отовић и представници новских васпитно-образованих установа.  Они су након званичног дијела програма обишли реконструисани објекат.
Реализација овог пројекта је примјер како се кроз јединствену политику, синергију различитих ресора и заједничке напоре Општине и Владе даје допринос изградњи боље будућности за најмлађе, поручила је министарка Братић.
„Улагањем у инфраструктуру стварамо основ за значајно унапријеђење и модернизовање предшколског образовања у нашој земљи, а самим тим и услове за квалитетнију и бољу едукацију наших малишана“, казала је Братић, додавши да је „дјечији осмијех највећа и најдрагоцјенија награда за уложен труд“. Захваливши се свима који су допринијели успјешној реализацији пројекта, министарка је пожељела да нова зграда буде мјесто радости за низ генерација које ће стасавати у Херцег Новом.
„Драго ми је да ће се дјеца дружити и одрастати у овом лијепом, новом амбијенту. И за њих и за родитеље је најбитније да ће у будућности боравити у квалитетном и стабилном објекту“, рекао је предсједник Општине Стеван Катић, подсјетивши да град на реконструкцију вртића чека од 2015. године, када је утврђено да је због клизишта објекат оштећен.
Катић је истакао да Општина Херцег Нови има добру сарадњу са Министарством просвјете, науке, културе и спорта, у оквиру које је у плану више пројеката.
„Свакако један од главних пројеката је изградња школе у Игалу, за коју смо предвидјели локацију и очекујемо ускоро да Влада донесе одлуку о новим урбанистичко-техничким условима. Такође смо, послије више од 40 година, кренули у израду пројекта за санацију школе у Србини. Тренутно је у току тендерски поступак за израду пројекта санације тог објекта, а надам се да ћемо током 2022. године ући у реализацију извођења радова“, казао је Катић.
„Ово је већ 32 објекат у Црној Гори који отварамо. Грађани Херцег Новог знају вјероватно да је и школа „Дашо Павичић“ дио нашег заједничког пројекта“, рекао је Жељко Уљаревић из Кфw банке и пожелио угодан боравак и рад дјеци и васпитачима.

Државни секретар за енергетику и рударство у Министарству капиталних инвестиција, Марко Перуновић изразио је задовољство завршеним радовима на објекту вртића на Савини. Информисао је да је извођење трајало 17 мјесеци, а реконструкцији је претходила санација клизишта. Ова инвестиција вриједна је 2,4 милиона еура, а средства за реализацију обезбијеђена су дијелом из државног буџета, а дијелом по основу уговора са Кфw банком у оквиру „Програма енергетске ефикасности у јавним зградама“, чији је циљ унапријеђење енергетске ефикасности у образовним и социјалним установама и административним објектима.