28102021naslovnaСвечаном сједницом Скупштине општине у Дворани Парк данас је обиљежен Дан ослобођења и Дан општине Херцег Нови.

Присуствовали су бројни гости: представници дипломатског кора и државних органа, делегације градова пријатеља и побратима и црногорскх општина, црквени великодостојници све три конфесије, посланици и одборници, представници установа, предузећа, организација, спортских колектива, невладиног сектора и медија.

Сједници је претходило полагање вијенаца у част палим борцима на спомен облљежја код Торе, манастира Савина и на споменик Безметковић, а потом је одржан и дефиле Градске музике и мажоретки кроз центар града.
Свечану сједницу отворио је предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић и том приликом се подсјетио данашњег дана, прије тачно 77. година.
“Управо на данашњи дан, борци Десете херцеговачке , Друге далматинске и Прве Бокељшке бригаде ослободили су Херцег Нови, не пристајући да се повинују туђинској управи, да се приклоне сили која се у том тренутку свима чинила непобједивом, наши преци су одлучили да бране своја огњишта. Нису чекали слободу него су се борили и изборили за њу”, казао је Отовић.
Минутом ћутања одата је почаст родољубима, који су положили своје животе за слободу отаџбине.
Предсједник Општине Стеван Катић је рекао да пандемија није омела Херцег Нови у реализацији пројеката који су од значаја за град. Упркос изазовима, успјешно је заокружена највећа инвестиција финансирана из буџета локалне управе у протекле три деценије – скоро 4 милиона еура  вриједан пројекат изградње прве јавне гараже и новог трга испред зграде Општине. Како је истакао, циљ Општине је био да  кроз капитална улагања омогући развој, нове прилике и раст друштвеног стандарда грађана Херцег Новог.
„Следећи корак у том правцу биће изградња аутобуске станице у Игалу. Завршен је пројекат приступне саобраћајнице, а у финалној фази је и главни пројекат и ревизија. Након комплетирања документације, у 2022. години ћемо ући у одабир извођача радова на изградњи овог значајног комплекса који је Новом потребан годинама“, рекао је он.
У сарадњи са Управом за јавне радове, како је рекао Катић, очекује се расписивање тендера за изградњу прве фазе главног пута на Луштици, вриједног око 12 милиона еура, за који је пројектну документацију израдила Општина. Завршена је и пројектна документација за изградњу водоводне мреже на Луштици и у локалној управи очекују да током 2022. почну радови од историјског значаја за ово полуострво.
“Такође, кроз сарадњу са Управом за јавне радове до краја ове године започећемо радове вриједне око 700.000 еура за које су већ расписани тендери: изградња пасареле Бијелој, регулација водотока Немила код кружног тока, спајање насеља Зеленика на главни канализациони колектор и санација пута од Дома пензионера до магистрале, уређење локалне путне инфраструктуре, као и израда идејног рјешења и главног пројекта реконструкције задужбине Бошковић-Ђуровић-Лакетић у Србини“, казао је Катић.

Предсједник Општине је истакао да радује позитиван заокрет у односу Државе према граду и то што коначно могу рачунати на помоћ и подршку.
„Захваљујући тој промјени, у протеклој години ријешен је проблем који је дуго болио грађане Херцег Новог - укинута је путарина на дионици Мељине – Петијевићи. Даље, по први су учињени кораци у правцу рјешавања два питања на која годинама указујемо – расписан је тендер за израду пројекта реконструкције старе школе у Србини и започета процедура за израду пројектне документације за изградњу школе у Игалу. За капитални буџет државе у идућој години кандидовали смо 17 пројеката вриједних више од 70 милиона еура.
Очекујемо од Државе и да убрза рјешавање питања Вектра Боке и Болнице Мељине, у вези са којима је локална управа покренула бројне иницијативе током минулих година. Радници заслужују да њихова права буду испоштована, грађани да не гледају у руине умјесто хотела и болнице, а Херцег Нови да буде ослобођен ових окова како би се даље развијао“, поручио је Стеван Катић.

Истакао је да су за напредак од изузетне важности и велика улагања у туристичку инфраструктуру на подручју града. Изграђени су значајни капацитети, а у наредном периоду очекује се отварање још хотела који подижу квалитет понуде и позиционирају Херцег Нови високо на листи пожељних туристичких дестинација. Како је напоменуо Катић, значај инвестиција у најважнију привредну граду показао се и ове године, када је туристичка сезона премашила очекивања.
Међу оствареним резултатима, Катић је издвојио и: позитиван завршни рачун за прошлу и након 12 година ребаланс буџета за ову годину, улагање више од 1,2 милиона еура у уређење улица, путева и стаза, бригу о дјеци, младима, старима и особама са инвалидитетом, улагање у васпитно-образовне установе и спортске колективе. Симбол озбиљног рада на очувању културне баштине, посвећености развоју културних садржаја, као и предане сарадње са европским партнерима, по оцјени Катића, је реконструкција  Куће Ива Андрића
Најавио је уређење шеталишта на потезу од виле Галеб до Титове виле, реконструкцију Његошеве улице, санацију степеништа Марка Војновића, пројекат климатизације и вентилације Спортског центра Игало, као и улагања кроз пројекте прекограничне сарадње: бициклистичка стаза а потом и полигона трасом којом је пролазио чувени воз Ћиро, топлификација Спортског центра, ново возило за Службу заштите и спашавања  и набавка нове опреме за тврђаву Форте Маре.
 “Широк је спектар активности које Општина Херцег Нови спроводи, а све оне имају заједничког именитеља – то су улагања у људе и за људе. Представља ми понос и част што су грађани то препознали и указали нам повјерење да овај град водимо у још једном мандату.  Грифон није случајно ове године мотив на програму свечаности у част празника Херцег Новог. Ово митско биће је чувар штита на новом грбу града и детаљ са културног добра од националног значаја.  Уз све то, грифон представља симбол мудрости, снаге, одважности и узлета. Нека то буду наше жеље за Херцег Нови и све у њему”, закључио је предсједник Катић.
Како је саопштио предсједник Жирија, Никола Самарџић, највеће признање које додјелује Општина Херцег Нови, Октобарска награда добиле су: Ружица Зеленика - за безусловни и предани рад у Патронажној служби, Вишња Косовић – за изузетан научни, философски и књижевни допринос и Љиљана Крстић – за значајан допринос унапријеђењу положаја дјеце и младих ометених у развоју
Повеља града за животно дјело додијељена је постхумно Драгољубу Ђуричићу, а примила је његова сестра Љиљана Живковић.
Додијељена је, четврту годину заредом, награда најуспјешнијем студенту, коју је понио Стефан Јаничић.
Приказан је и видео о активностима Општине у периоду између два Празника, који потписује  Радио телевизија Херцег Нови.
У умјетничком дијелу програма наступили су клапа Стари капетан, која ове године обиљежава пет деценија рада, и дјечији хор Цвркутићи.

Фото: Медиабиро