sastanaknsl 22122021Општина Херцег Нови, Институт Игало, Болница Мељине и Дом здравља заједнички ће се обратити надлежним државним органима и иницирати састанак са циљем рјешавања проблема здравствено-медицинских установа на тетиторији града, закључак је састанка који је јуче одржан у локалној управи.

О изазовима са којима се суочавају здравствене установе разговарали су предсједник и потпредсједник Општине, Стеван Катић и Мирко Мустур, извршни директор Института „Др Симо Милошевић“, др Саво Марић, директорица ПЗУ Општа болница Мељине, др Оливера Елез, директор Дома здравља Херцег Нови, др Горан Комар. Имајући у виду да је једна од тема била и недостатак медицинског особља, састанку је присуствовала и директорица Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“, Љиљана Карановић.
Констатовано је да, изузев Дома здравља који редовно функционише, остале здравствене установе и службе на нивоу града – Институт, Болница и служба Хитне медицинске помоћи, имају озбиљне проблеме који захтијевају хитно реаговање надлежних државних органа.
Учесници састанка су се сагласили да без стабилног функционисања ових установа не може бити гарантована здравствена заштита становника и посјетилаца Херцег Новог, нити се може размишљати о даљем развоју града и туризма, а нарочито здравственог туризма.

sastanak 22122021Договорено је да ће бити упућена заједничка иницијатива за организовање састанка са представницима Владе и ресорних министарстава, како би им указали на горуће проблеме, изнијели своје предлоге и разговарали о даљим корацима у циљу њиховог рјешавања.
„Херцег Нови је и стратешким документима препознат као центар здравственог туризма и не можемо на овакав начин и у оваквом амбијенту наставити даљи развој у том правцу, без подршке надлежних министарстава и Владе Црне Горе. Зато је неопходно формирати одређене комисије које ће се бавити овим темама, посебно када су у питању приватизација и стечај у Болници Мељине и проблеми са којима се суочава Институт“, казао је предсједник Општине, Стеван Катић.
Он је поручио да су Болница Мељине и Институт неопходни Херцег Новом и да град неће дозволити да се они угасе.
„Ми морамо од стране Министарства добити подршку да се додатна средства усмјере ка Болници Мељине која сада ради у стечају, како би они могли редовно да функционишу и сервисирају своје обавезе. Додатно је важно и то што је Мељине пост-ковид болница у коју долазе пацијенти из Котора, Бара и са Цетиња. Ситуација ове установе је веома комплексна и неопходно је помоћи Болници да настави да функционише док се не ријеши питање стечаја“, рекао је Катић.
Учесници састанка су се сагласили да постоји и значајан број оперативних питања у чије рјешавање треба кренути одмах, како би се осигурала примарна здравствена заштита за грађане Херцег Новог, али и службе припремиле за адекватно реаговање током наредне љетње туристичке сезоне.
Катић је поручио да ће локална управа наставити да помаже здравственим установама у мјери својих могућности и надлежности. Како је истакао, Општина Херцег Нови је ове године буџетом опредијелила дупло већи износ средстава за ову намјену, прије свега за помоћ у функционисању хитне медицинске помоћи, рад амбуланти у току љетње туристичке сезоне и могућност отварања амбуланте у Зеленици.
Још једно значајно питање са којим се суочавају све здравствене установе је недостатак медицинског особља, речено је на састанку. С тим у вези, сви учесници састанка сагласни су да би за Херцег Нови било од изузетног значаја отварање смјера медицински техничар у оквиру СМШ „Иван Горан Ковачић“, што ће кроз заједнички апел бити упућено надлежном Министарству.