NAS25022022ccПредсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић угостио је данас делегацију словеначког Новог Места, на челу са градоначелником Грегором Мацедонијем, која учествује на 53. Празнику мимозе. Поред представника два побратимска града, пријему је присуствовао амбасадор Републике Словеније у Црној Гори, Грегор Прескер.

Херцег-Нови и Ново Место његују већ дуже од пет деценија пријатељство које представља примјер како треба баштинити сарадњу међу градовима и људима, а обострана је жеља да ово партнерство и у будућности буде на високом нивоу, поручено је током састанка.
„Настављамо сарадњу коју смо започели прије 50 година, а која је током посљедних четири, пет година интензивирана. Између Новог Места и Херцег-Новог постоји право пријатељство, посјећују се делегације, људи из Новог Места долазе често у наш град да представе своје специфичности, и обрнуто. Ово је прави примјер како два града треба да сарађују, а договорили смо се да у наредном периоду још више оснажимо наше односе“, казао је предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић.

Приоритети у сарадњи остају туризам, култура и спорт, рекао је Катић, те оцијенио да у овим областима постоје бројне могућности за креирање прекограничних пројеката, размјену знања и добрих пракси. Осврћући се на потенцијале за продубљивање сарадње, посебно је издвојио културну размјену и развој активног туризма на Орјену.
Катић се захвалио Новом Месту што је и ове године учесник у програму Празника мимозе, истичући да је то још једна потврда добрих веза и намјера. Такође, упутио је захвалност Амбасади Словеније, која препознаје и подржава партнерство два града.
У фокусу састанка било је ширење сарадње на нове области, тачније разговор о томе шта је до сада урађено и које су могућности за наредни период, казао је градоначелник Новог Места, Грегор Мацедони.
„Ја сам заиста оптимиста да ћемо сарађивати у још више подручја. Поред културе и спорта, као онога што повезује наше људе, могли бисмо јачати неке области као што су спортски и планински туризам, то су подручја у којима постоје изванредне могућности и потенцијали“, поручио је Мацедони.
Ново Место је град-партнер овогодишњег, 53. Празника мимозе у Херцег-Новом. У оквиру програма „Пријатељи у гостима“ данас је у центру града прганизована промоција и дегустација словеначких гастро производа, вечерас од 19 часова ће у Дворани Парк наступити Фолклорно друштво „Крес“, а Дан Новог Места заокружиће „Цвичек party“ - вече виноградара Тршке горе, у Градској кафани од 20 часова.