08slovenijafolkУ оквиру програма „Пријатељи у гостима“ јуче су на 53. Празнику мимозе представљени фолклор и гастрономија Словеније и Новог Места, града побратима Херцег Новог већ више од 50 година.

Након дегустације словеначких делиција у центру града, која је изазвала велико интересовање, синоћ је у Дворани Парк наступило Фолклорно друштво „Крес“ из Новог Места. Кроз ношњу, пјесме и игре ансамбл је представио народну традицију различитих крајева Словеније. Публика је сјајно реаговала, поздравила је њихов наступ осмјесима и наградила аплаузом.
Умјетнички руководилац Фоклорног друштва, Бранка Мошкон захвалила се публици, исказујући задовољство концертом. Пожељела је да се врате у Херцег Нови, као и да буде успостављена сарадња на пољу фолклора, како би и новска културно-умјетничка друштва наступила у Новом Месту.
Добра атмосфера из Дворане Парк преселила се у Градску кафану, гдје је одржано вече виноградара Тршке горе - „Цвичек партy“. Винари из Новог Места представили су своја Цвичек вина, а умјешни кувари припремили словеначке делиције. Програм су својим наступом употпунили Фолклорно друштво “Крес”, тамбураши Новог Места и клапа “Кастел Нуово”.
Концерту и гастро вечери присуствовали су чланови делегације Општине Ново Место на челу са градоначелником Грегором Мацедонијем, амбасадор Словеније у Црној Гори, Грегор Прескер, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и потпредсједник Општине, Мирко Мустур.

53. Празник мимозе наставља се данас програмима Отворена улица у Игалу, Ноћна спенза и промоцијом књиге „Под окриљем Светог Николе и Светог Влаха“. Комплетан програм можете погледати и преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf .
Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест“, а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.
Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Блуе лине, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Сwисслион, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Атера бусинесс суитес. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Херцегнови.цоол, Травел Монтенегро и РТВ Никшић.