01spaljivanjekarneval2022Церемонија затварања 53. Празника мимозе у Херцег Новом почела је данас дефилеом кроз центар града и спаљивањем новског Крневола на Шкверу, које је пратио велики број грађана и гостију из земље и региона.

Поворка тромбоњера, мажоретки, Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић и кловнова кренула је у 11 часова са Трга Николе Ђурковића у дефиле кроз град до луке, током којег су јој се придружили представници Федерације европских карневалских градова, карневалских група које ће наступити на вечерашњем затварању и локалне управе, као и посјетиоци.

У подне је на плажи "Жало" одржано суђење крневолу "Бананамену", који је оглашен кривим за све невоље Новљана у протеклој години. Како се чуло , "Бананамену" се судило што "посвађа народ, раздијели земљу, а васколике цијене диже", а на оптужници су се нашле и лоше приватизације у Херцег Новом, "трговина на коју се затварају очи" и "актуелне политичке игранке". Након жустре расправе на карневалском суду, пресуда је донијета и "Бананамен" спаљен, као и многи новски крневоли прије њега.

Спаљивању Крневола претходио је пријем у Кући нобеловца Ива Андрића, који је Општина Херцег Нови уприличила за представнике Федерације европских карневалских градова и карневалских група које ће учествовати у вечерашњој Великој међународној карневалској поворци, а који су стигли из: Котора, Тивта, Будве, Тузи, Беле Цркве, Љубушког и Неума.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић пожелио је карневластима добродошлицу у Херцег Нови. Он је рекао да није било једноставно организовати овогодишњи Празник мимозе, али је велика радост што је фестивал успјешно одржан и настављена традиција дуга више од пет деценија. Изразио је задовољство што је овогодишњи пријем организован у реконструисаној Кући Ива Андрића, која свједочи репутацију Херцег Новог као града познатог по култури, писцима и умјетницима.

„Постао је тада, постоји и данас неки шарм у Херцег Новом који очарава. Ја желим да овај дан проведемо у набољем расположењу, како би дух Медитерана послали у етар, да би сви видјели како се овдје код нас фешта!", поручио је Катић.

Заједно са Општином Херцег Нови и новска невладина организација "Машкаре" је дио Федерације европских карневалских градова. Њен предсједник, Иван Пеулић поздравио је присутне и казао да је, упркос кризи, на карневалу ове године неколико градова из региона и четири карневалска града из Црне Горе.

"Око 300 карневалиста ће вечерас продефиловати трасом и мислим да ћемо, након свега што нас је задесило у претходне двије године, показати колико можемо и када смо затворени, закључани и када вам кажу да – не може! Карневал ће живјети, док је нас биће тако, а послије ће наставити нове генерације. За све оне који долазе морамо поставити одређене домаће задатке, како би и они наставили традицију која у Херцег Новом живи већ 53 године", казао је Пеулић.

Он се захвалио Општини Херцег Нови на подршци, а карневалским градовима на доласку и несебичној подршци коју дају новском карневалу.

"Данас као домаћини, а сјутра као гости на вашем карневалу, потрудићемо се да будемо у оној енергији за коју смо предоређени. На сваком карневалу трудићемо се да будемо амбасадори свог града, а карневал учинимо квалитетнијим својим присуством", истакао је Пеулић.

Програм затварања 53. Празника мимозе наставља се вечерас Великом међународном карневалском поворком које ће у 19 часова кренути од ресторана „Папагај“ у Ђеновићима према ризорту Портонови, а предводиће је тромбоњери, мажоретке, Градска музика Херцег Нови и Мјесна музика Ђеновић. Након наступа карневалских група на Портонови Марина тргу, почеће концерт Дејана Петровића и Биг Бенда.

Генерелни покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест“, а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.

Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Блуе лине, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Сwисслион, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Атера бусинесс суитес. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Херцегнови.цоол, Травел Монтенегро и РТВ Никшић.