NSL060322Велика међународна карневалска поворка зашаренила је синоћ херцегновском ривијером, упркос невремену.

Киша и вјетар нису успјели да зауставе поворку око 300 карневалиста из Црне Горе и региона, тромбоњера, мажоретки, Градске музике, Мјесне музике Ђеновић. Они су продефиловали од Ђеновића до Кумбора и својим наступима у ризорту Портнови означили завршетак 53. Празника мимозе. Своје кореографије извеле су карневалске групе из Котора, Тивта, Будве, Тузи, Неума, Беле Цркве, Љубушког и Херцег Новог.

Karneval01Нажалост, концерт Дејан Петровић Биг Бенда који је планиран у наставку вечери одложен је због лоших временских услова и биће одржан у другом термину, који ће накнадно бити договорен са извођачем.
Осврћући се на овогодишњи Празник мимозе, предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић изразио је задовољство организацијом фестивала.
„Оно што је карактеристично јесте да се велики број људи за Празник мимозе након пандемије вратио у Херцег Нови. Било је заиста пуно туриста, нарочито ако узмемо у обзир претходне двије године“, истакао је Катић.
Лијепо вријеме је, како је додао, послужило до самог затварања. Међутим, синоћна киша је условила организаторе да донесу одлуку о одгађању концерта на затварању. Захвалио се карневалских градовима који су стигли у Херцег Нови да покажу кореографије и маске.
„Надам се да ћемо сваке године имати све већи број карневалиста. Ове године је било њих 300 у карневалској поворци, упркос лошем времену. Херцег Нови се још једном показао као добар организатор и домаћин“, закључио је Катић.

Потпредсједница карневалске поворке Корет из Тута, Анита Јунчај казала је да су се представили са групом „Чувари запада“. Према њеним ријечима, упркос киши све је протекло у најбољем реду и захвална је на гостопримству које им је пружено у Херцег Новом.

Дејан Ђурић, организатор карневала Бела Црква, каже да традиционално долазе на Празник мимозе и поручује: "Драго нам је да смо овдје већ трећи пут са групом из Беле цркве. Надам се да ће у будућности бити укључено што више градова у карневалски свијет“.

Karneval02У оквиру овогодишњег, 53. Празника мимозе у Херцег Новом је успјешно одржано на десетине забавних, спортских и културних програма. Отварање и традиционална Фешта од мимозе, рибе и вина привукли су на хиљаде посјетилаца, а потом су током друге половине фебруара и почетка марта услиједили различити догађаји који су привлачили пажњу домаћих и гостију.

До завршетка комплетног планираног програма преостала је трка карића "Каротрц", која је због неповољне временске прогнозе одложена за седам дана и у плану је да буде организована наредног викенда. Данас ће Mimoza Dance Festival у Дворани Парк окупити више стотина учесника, с тим да је дефиле мажоретки кроз центар града отказан због најављене кише. Вечерас је на програму "Вече јужњачког рока: "The Marshall Tucker Band" у бистроу "Белависта" од 20 часова, а у уторак, 08. марта представа "Рибарске свађе" у Дворани Парк од 20 часова.

Генерални покровитељ 53. Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест", а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови. Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Blue line, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Swisslion, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Atera business suites. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Hercegnovi.cool, Travel Montenegro и РТВ Никшић.