01gbambasyАмбасадорка Велике Британије у Црној Гори, Карен Медокс боравила је данас у првој званичној посјети Херцег Новом, током које се састала са предсједником Општине, Стеваном Катићем, предсједником Скупштине општине, Иваном Отовићем и потпредсједником Општине, Мирком Мустуром.

Пријем је уприличен у Кући нобеловца Ива Андрића, а у фокусу разговора били су туризам, култура и развојни пројекти на подручју Херцег Новог.
Медокс је изразила задовољство сусретом са челницима локалне управе, као и приликом да се упозна са актуелним темама, изазовима и плановима који су од значаја за град.
Предсједник Општине, Стеван Катић захвалио се Амбасадорки на сарадњи, посебно истичући подршку коју Амбасада Велике Британије пружа програму развоја женског предузетништва и Херцегновском стрип фестивалу.
Туризам је приоритетна привредна грана за Херцег Нови, а тржиште Велике Британије веома значајно за његов развој, казао је Катић и поручио да се нада расту броја британских туриста овог љета, имајући у виду стабилизацију епидемиолошке ситуације. Како је рекао, у 2019. години, прије почетка пандемије, британски туристи остварили су дупло више ноћења у односу на само годину раније, што показује да је ово за њих изузетно атрактивно одредиште.
02britanijaambasadaГоворећи о актуелним пројектима, Катић је истакао да је Херцег Нови град који се убрзано развија и који је посвећен унапријеђењу квалитета живота. Он је најавио да ће у наредном периоду бити реализоване бројне инвестиције велике вриједности, међу којима је издвојио изградњу путне и водоводне инфраструктуре на Луштици, аутобуске станице и гондоле до Жвиња. Како је додао, сви ови пројекти омогућени су захваљујући доброј сарадњи са централном влашћу у претходном периоду, као и спремности локалне управе која је имала готове пројекте.
Медокс је поздравила напоре градске управе да креира добру основу за унапријеђење инвестиционог амбијента, као и добру сарадњу која постоји на локалном нивоу.
Представници Општине информисали су Амбасадорку о богатом културном животу града, фестивалској традицији и бројним манифестацијама које окупљају посјетиоце и умјетнике из цијелог свијета, упућујући јој позив за сарадњу у погледу представљања британске културе и умјетности у Херцег Новом.
Једна од тема разговора били су и прекогранични пројекти, као извор финансирања активности и основа за остваривање сарадње са међународним партнерима. Како су казали челници локалне управе, Херцег Нови је имао бројне бенефите од успјешне имплементације ових пројеката, међу којима се издвајају адаптација Андрићеве куће, изградња Авантуристичког парка, увођење дигитализованих садржаја на тврђаву Канли Кула, изградња бициклистичке стазе у Суторини.
Након састанка у Кући нобеловца Ива Андрића, Медокс је са домаћинима обишла Стари град и посјетила тврђаву Форте Маре.