nslsastanak290322У циљу успостављања сарадње са општинама, представници Националног међуресорског оперативног тима за сузбијање насилног екстремизма, тероризма, прања новца и финансирање тероризма, посјетили су Општину Херцег Нови.

Насилни екстремизам је стално присутан у Црној Гори, па су за квалитетан одговор на ту појаву потребне синхронизоване акције са државног и локалног нивоа, саопштено је из Центра за демократску транзицију (ЦДТ) поводом састанка са предсједником Скупштине општине, Иваном Отовићем и потпредсједницима Општине, Мирком Мустуром и Весном Самарџић.
Како наводе, у Херцег Новом је организована прва посјета, током које је најављена професионална сарадња, а представници НОТ-а и ЦДТ-а ће у наредном периоду о овом проблему разговарати и са челним људима осталих црногорских општина, у оквиру пројекта који се реализује уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије.
Обавеза Националног оперативног тима је да подигне свијест грађана о овом проблему, казао је Раде Милошевић, национални координатор за сузбијање насилног екстремизма.
“Кренули смо из Херцег Новог, приморског и граничног града и очекујем врло брзо и конкретне активности. Додатно се компликује ситуација украјинском кризом и приливом избјеглица и имамо обавезу да што прије реагујемо и за државног, али и локалног нивоа”, казао је Милошевић.
sastanak290322Потпредсједник Општине, Мирко Мустур истакао је склад који је карактеристичан за Херцег Нови.
“Сваког нормалног грађанина брине и најмањи пораст екстремизма. Ипак, ово је средина која је веома толерантна и у досадашњој пракси нема такве примјере. Надам се да ће тако и остати, да ћемо превентивно дјеловати и успјети да сачувамо све оно што је карактеристично за Херцег Нови и Боку као простор препознатљиве толеранције”, казао је потпредсједник Мустур.
Потенцијални проблеми се не смију игнорисати, сматра програмска директорица Центра за демократску транизицију, Милица Ковачевић.
“Мислим да је важно што смо чули поруку локалне самоуправе да је њихова намјера да сачувају питоми Херцег Нови и да због тога желе да се укључе у ове активности, казала је Ковачевић.
Она савјетује да би Општински тим за сузбијање насилног екстремизма требало формирати у што краћем року, како би се дјеловало превентивно.
“Оно што је потребно прво урадити на локалном нивоу је разговарати са људима који су на првој линији са социјалним и здравственим радницима, наставницима и проширити корпус људи који су обучени да препознају у раним фазама потенцијални проблем радикализације те да у оквиру својих дужности већ на старту реагују како би се тај проблем ријешио”, објаснила је Ковачевић.
Национални међуресорски оперативни тим за сузбијање насилног екстремизма, тероризма, прања новца и финансирање тероризма наставиће са посјетама црногорским општинама, како би формирали тимове који ће допријети до што већег броја људи и радити на едукацији.