NAs01042022aa

Коришћење Луке Зеленика као сидришта за путничке бродове је у заједничком интересу града и државе, јер ће допринијети привредном и туристичком развоју, поручено је са састанка који је на иницијативу Општине Херцег-Нови одржан данас између представника локалне управе, Министарства капиталних инвестиција, Јавног предузећа за управљање морским добром и компаније „Мјешовито“ као власника Луке.

Сви учесници су истакли спремност да интензивно сарађују како би било ријешено питање додјеле концесије која је неопходна за улагање у Луку и њено добро функционисање, као и да ће заједно радити на томе да Зеленика у најкраћем року добије сидриште за путничке бродове.

Државни секретар у Министарству капиталних инвестиција, Зоран Радуновић најавио је да ће интересорна комисија у најкраћем року донијети одлуку о коришћењу зеленичке луке као сидришта.

„Одлуку доноси интерресорна комисија, која је већ у доброј мјери формирана. Очекујемо још представнике из МУП-а и Управе царина, а потом би комисија у најкраћем периоду, у року од седам дана, могла да донесе одлуку и да почнемо да користимо Луку Зеленика као сидришта за крузере“, казао је Радуновић.

Он сматра да је ово Министарство најпозваније да рјеши проблем сидришта у зеленичкој луци, због чега су на томе интезивно радили у претходном периоду.

„Задатак је и да обезбједимо сигурно и безбједно пребацивање путника са тендерима из зеленичке ка луци Шквер. Долазак већих крузера на територију општине Херцег Нови ће много допринијети развоју туризма“, казао је Радуновић.

01042022abbaПотпредсједник Општине, Мирко Мустур казао је да је састанак био садржајан и квалитетан, а у правцу успостављања сидришта за путничке бродове у луци Зеленика, што је комплексан процес. Он је потврдио да постоји велико интересовање за ову луку. 

„Највећи успјех ће бити да у наредном периоду, можда већ следеће и наредних година, имамо договорен организован долазак бродова већег броја компанија, да буду задовољни и агенти и сви они који се баве овом врстом туризма“, казао је Мустур. Он је додао да ће на овај начин, уз зеленичку, бити афирмисана и лука Шквер, која ће бити мјесто искрцаја и почетка тачка за даљи обилазак града.

Морско добро је сагласно да се обнови сидриште у Луци Зеленика, а директор тог предузећа Младен Микијељ је увјерен да ће за два мјесеца доћи до предлога за концесију. Задовољан је успостављеном сарадњом између инвеститора, Општине Херцег Нови и Морског добра

„На овај начин, све теме се проблематизују на самом састанку и дође се до рјешења које одговара свима. Направили смо ред корака како бисмо дошли до коначног рјешења, до коначног производа, који ће, сигуран сам бити на корист, прије свега, грађана Херцег Новог, то нам је циљ. Као што знате, кренули смо у причу да у сваки пројекат укључујемо Општину. Дефинисали смо ствари и сигуран сам да ћемо кроз нека два мјесеца доћи до предлога концесије који ће бити упућен Влади“, рекао је Микијељ.

Како је на састанку објашњено, неопходно је да предузеће „Мјешовито“, као власник и инвеститор, обезбиједи концесију, након ће Министарство капиталних инвестиција извршити провјеру испуњености услова за одређивање Луке Зеленика као трговачке.

Предсједник Одбора директора АД „Мјешовито“, Божидар Драганић, вјерује да ће концесиони акт бити потписан до краја године.

„Није ово први пут да смо ми изразили интересовање око концесије. То је процес који траје већ десетак година, а коначно у задње вријеме имамо низ конструктивних и ефикасних састанака. Сматрам да идемо у правцу да коначно Лука Зеленика постане оперативна, у интересу нас као власника, и наравно у интересу државе и општине Херцег Нови“, истиче Драганић.

Потврдио је да су на данашњем састанку посвједочили врло израженој вољи и спремности, прије свега Општине, а затим и Морског добра и Министарства капиталних инвестиција да се убрзају неопходне процедуре како би концесиони акт био потписан до краја године.

Састанку су у име Општине Херцег Нови присуствовали: предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, потпредсједници Општине Мирко Мустур и Весна Самарџић, секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић, секретар за просторно планирање и изградњу Владимир Велаш, менаџер Општине Душан Вукић и директор Агенције за управљање градском луком, Божо Укропина.