NAsSpanHN01042022

Центар за цивилну мрежу шпанске комисије у оквиру UNESCO-а и град Сарагоса заинтересовани су за сарадњу са Херцег-Новим, порука је гостију из Шпаније који су данас посјетили тврђаву Шпањола и састали се са челницима локалне управе.

Представницима шпанске UNESCO цивилне мреже су добродошлицу у град пожељели предсједник Општине Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало, који су заједно са њима положили цвијеће у знак сјећања на шпанске војнике који су пали у Херцег-Новом 1538. године.

Гости су предсједнику Општине уручили писмо градоначелника Сарагосе у којем изражава намјеру за упостављање сарадње два града.

„Свакако да ћемо позитивно одговорити на писмо намјере из Сарагосе, чија жеља за сарадњом са нам чини част и задовољство“, казао је Катић. Он је казао да је ово још једна потврда добре репутације Херцег-Новог, као отвореног града који широм свијета има велики број пријатеља, те да га радује што су имали прилику да са шпанском делегацијом разговарају о моментима будуће сарадње и могућностима за повезивање са градом Сарагоса.

Осврћући се на обилазак Шпањоле, Катић је казао да се из ове посјете види значај богате културно-историјске баштине са којом Херцег-Нови располаже, нарочито у областима културе и туризма.

„Дио шпанске историје исписан је на овом мјесту, у Црној Гори. Као представници UNESCO -а из Сарагосе, петог највећег града у Шпанији који се налази у покрајини Арагон, већ 25 година радимо на повезивању са различитим градовима и земљама који имају неке историјске везе са Шпанијом“, објаснио је директор UNESCO цивилне мреже, Хесус Аројо.

Додаје да су са собом донијели и писмо градоначелника Сарагосе за предсједника Општине Херцег-Нови, којим га поздравља и први пут се званично обраћа са намјером да два града започну сарадњу. Каже да су одушевљени пријемом и надају се да је ова посјета почетак сарадње два града и људи из Црне Горе и Шпаније.

„Желимо да упознамо Шпанце са још једном атрактивном тачком, како бисмо их привукли да дођу на ово предивно мјесто, у ову дивну земљу са бројним туристичким чарима“, поручио је Аројо.

Данашњу посјету је координисала Данијела Вицо, некадашња суграђанка која сада живи и ради у Шпанији. Она је изразила задовољство што је уприличена посјета ове значајне асоцијације, како би се боље упознали са културном баштином Херцег-Новог и историјским везама два народа.

„Шпанска војска је на овим просторима била неких девет мјесеци, што је кратак период, али је довољан темељ да на основу тога остваримо сарадњу која би била мултидисциплинарна“, оцијенила је Вицо. Она је казала да је ова посјета први корак у комуникацији између Сарагосе и Херцег-Новог, учињен са намјером да ова два града у наредном периоду успоставе сарадњу.

Полагању цвијећа на тврђави Шпањола присуствовали су и чланови Бокељске морнарице - Подружнице Херцег-Нови.

Подсјећања ради, шпанска војска је Херцег-Новим владала девет мјесеци, до августа 1538. године када је након тродневне опсаде град поново заузело Османско царство. Шпанци су за то вријеме започели градњу утврђења на брежуљку Бајер, које је домицилно становништво назвало Шпањола. Данашњи изглед тврђаве везан је за период друге владавине Турака, али се име Шпањола задржало.