01panzeljeznicaУ галерији Народног музеја у Панчеву отворена је изложба “Жељезница у Боки Которској, Требињу и околини”, која ће трајати до 07. маја.

Отварању изложбе присуствовали су градоначелник Панчева, Александар Стевановић, потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, замјеник градоначелника Требиња, Дражен Божовић, представници жељезничких компанија из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и Туристичке организације Херцег Нови која је у оквиру овог догађаја представила понуду нашег града.
На почетку церемоније присутнима се обратио градоначелник Панчева Александар Стевановић, изражавајући задовољство што је организована изложба која има посебну вриједност јер “враћа кроз вријеме и подсећа, не само на значај жељезнице, већ и историју мјеста и предјела кроз која је пролазила”.
Потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур и Далибор Вуковић из Туристичке организације Херцег Нови говорили су о значају жељезнице, посебно у дијелу развоја туризма. Иако возови данас више не пролазе кроз Херцег Нови, жељезница је на неки начин присутна јер је дио пруге уз море претворен у предивно шеталиште дугачко више од 6 километара.
Замјеник градоначелника Требиња, Дражен Бошковић, предочио је планове којима је предвиђено да се обнове неки дијелови старе трасе пруге која је била важна за цијелу југоисточну Херцеговину, те да се, поред пјешачких и бициклистичких стаза, направи и туристичка пруга попут Шарганске осмице.
Гостима су се обратили и директорка Директората за жељезнички саобраћај Црне Горе, Драгана Лукшић и генерални директор Жељезница Републике Српске, Жељко Радић.
Аутор Јосип Вебер, истакао је да изложба представља плод вишедеценијског рада на терену и на један лијеп и сликовит начин приказује развој жељезнице, региона и насеља дуж пруга.

Изложбу чини деведесет фотографија које су настале у периоду од 1901. до 1968. односно 1976. године на територији Боке Которске, Требиња, Дубровника, Конавала, Поповог поља и југоисточне Херцеговине. Фотографије су прикупљане дужи низ година из породичних албума старих жељезничких радника који су били запослени у тадашњем ЖТО-у Сарајево, из архива Херцег Новог, Дубровника, Требиња, Мостара и Сарајева, жељезничких музеја у Београду, Загребу, Љубљани, Будимпешти, Бечу, те приватних колекција љубитеља жељезнице из Аустрије, Њемачке и Швајцарске.
Како је рекао Вебер, ова изложба до сада гостовала у неколико градова Црне Горе и Требињу, а да је у плану да гостује и у Херцег Новом, Добоју, Бања Луци, Загребу и Љубљани. Дио фотографија објављен је и у фотомонографији „Жељезница у Боки Которској 1901-1968“, чије је треће допуњено издање изашло крајем 2021. године у Херцег Новом.
Организацију изложбе помогли су “Клуб љубитеља жељезнице Панчево”, НВО “Синергија” из Херцег Новог, градови Панчево, Херцег Нови и Требиње, Народни музеј Панчево, Дирекција за жељезнице Републике Србије и жељезничке компаније из Србије, Црне Горе и Републике Српске.