Nas30052022

У Херцег-Новом обиљежено је 50 година рада Подружнице Бокељске морнарице свечаним дефилеом чланова из Котора, Тивта и Херцег-Новог, у којем су учестововале градске музике и Тивта, Бокељским колом на Тргу Николе Ђурковића те отварањем нових просторија у непосредној близини главног градског трга.

Рапорт предсједнику Општине, Стевану Катићу на платоу испред зграде Општине предао је први капетан Подружнице Херцег-Нови, Дејан Вериго. Дефиле чланова Бокељске морнарице настављен је до центра града, гдје је након постројавања испаљена почасна паљба, а затим заплесано Бокељско коло.

Како је истакао предсједник Катић, нашем граду је част да имамо организацију која баштини вјековне поморске традиције Боке которске, а која је данас од националног значаја и сврстана на UNESCO листу свјетске нематеријалне културне баштине.

-Локалне заједнице Боке которске заслужне су што је традиција Бокељске морнарице одржана током 12 вијекова, од када су је основали которски поморци. За пет деценија трајања ове организације у нашем граду заслужне су породице из Херцег-Новог које су у њу уградиле своју љубав, вријеме и енергију, не допуштајући да се локални огранак угаси. Општина Херцег-Нови цијени и подржава рад Подружнице, са жељом да допринесе очувању континуитета и усаглашавању активности са савременим потребама, увијек посебно имајући у виду историјски и културни значај Бокељске морнарице, нагласио је Катић.

Честитајући јубилеј, Катић је изразио жељу и намјеру градске управе да у наредном периоду одред Бокељске морнарице активно учествује у друштвеном животу града, у обиљежавању важних датума и свечаностима које су повезане са поморском прошлошћу и традицијом Херцег-Новог и Боке.

Предсједник херцегновске Подружнице Бокељске морнарице Милорад Нешић се у емотивном обраћању захвалио локалној самоуправи на подршци и помоћи. Позвао је на минут ћутања којим је одата пошта бившем предсједнику Подружнице, доктору Мирославу Миру Марићу и дугогодишњем морнару Илији Бијелићу.

Свечаности су, у име Општине, присуствовали и главни администратор Ненад Ђорђевић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.