NSL150822У манастиру Савина данас је служена литургија поводом славе оснивача града Херцег Новог, празника Пренос моштију Светог архиђакона Стефана.

У току литургије поменути су и несрећно настрадали у трагедији на Цетињу, у молитви за покој њихових душа.
Уз велики број вјерника, јутрошњој литургији присуствовали су предсједник и потпредсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и Мирко Мустур, те одборници локалног парламента и руководиоци општинских служби и предузећа.
Slava1508221Херцег Нови је почаствован да као славу оснивача града обиљежава Светог архиђакона Стефана, “апостола љубави као што је Свети Јован Богослов, јер само човјек испуњен љубављу може да опрости онима који га убијају и понижавају, онима који га каменују”, истакао је протојереј Никола Пејовић.
Игуман манастира Савина, Макарије подсјетио је овом приликом на ријечи блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је својевремено говорио да овај град тек треба да напредује и има перспективу: “Он је тада видио да ће овај град полако засијати, и заиста, ових дана и наредних, испуњавају се та духовна визија и пророчке ријечи тог тренутка. Даће Бог да Херцег Нови још више напредује”.