NSL190822Глумица Весна Пећанац, добитница награде за животно дјело, отвориће 35. Филмски Фестивал Херцег Нови - Монтенегро Филм Фестивал 22. августа на Канли кули.

Почетак церемоније заказан је за 20 часова, након чега ће публика у Херцег Новом имати прилику да, три дана након свјетске премијере, погледа нови филм реномираног редитеља Пјера Жалице, „Празник рада“, а потом и остварење Соње Тарокић, „Зборница“.
Јубиларно издање фестивала који је манифестација од националног значаја доноси од 22. до 28. августавише од 80 пројекција на пет локација, у оквиру пет селекција - играни, документарни и студентски филмови, програм Мреже фестивала Јадранске регије и вантакмичарска селекција Кино Европа у оквиру које ће бити приказан и Кански побједник, „Троугао туге“ Рубена Остлунда.
Програмски концепт овогодишњег јубиларног издања чији слоган гласи „Ми смо дјеца филма“, фокусиран је на филмове из региона, са циљем својеврсног омажа оснивачима и првом фестивалском издању, истакнуто је на данашњој пресс конференцији фестивала.
Предсједник Савјета, Никола Вукчевић укратко је представио програм и истакао позитивне ефекте промјене датума одржавања фестивала.
“На отварању имамо филм који нам долази из Сарајева, који има свјетску премијеру три дана прије нас, тако да можемо говорити о бенефитима, због којих смо промијенили термин. На затварању имамо прошлогодишњег канског побједника, у међувремну најзначајније регионалне у категорији цјеловечерњег играног филма”, казао је он.
Мирко Мустур, потпредсједник Општине Херцег Нови, која је оснивач и покровитељ, подсјетио је да је Филмски фестивал једна од ријетких манифестација која има статус од значаја за Црну Гору, додајући да је од ове године промијењен и термин одржавања фестивала.
“Идеја о новом датуму одржавања постоји већ неколико година, а два су практична разлога одлагања фестивала за другу половину августа. Један је техничке природе гдје смо покушали да створимо боље услове за одржавање фестивала и боравак гостију у термину када је мања саобраћајна и туристичка гужва, а други је идеја да сачекамо да заврше одређени фестивали у региону и обезбједимо долазак бољих филмова и јачу конкуренцију” казао је Мустур.
У име Министарства културе и медија Црне Горе, као покровитеља фестивала, обратио се Петар Ковачевић, истичући да је херцегновски филмски фестивал најзначајнији фестивал у Црној Гори.
“Тридесет пет година фестивала је учинило да се Херцег Нови више не налази само на културној мапи региона, него и шире. Фестивал је мјесто сусрета младих који представља свеобухватну филмску продукцију”, истакао је Ковачевић.
Пословна директорица Филмског фестивала, Гордана Поробић Крцуновић појаснила је да је слоган фестивала „Ми смо дјеца филма“ јер се ове године поклапају два јубилеја – 35 година Филмског фестивала и 100 година биоскопске културе у Херцег Новом.
“Јубилеји нас увијек обавезују да евоцирамо успомене на период иза нас, а Херцег Нови има разлога да буде поносан. Они су и повод да се сјетимо личности које су профилисале биоскопску културу нашег града али су и дали допринос југословенској кинематографији”, казала је Поробић Крцуновић. Додајући да јубилеји обавезују на постављање питања да ли смо напредовали или назадовали када је ријеч о биоскопској култури, она је истакла да је ЈУК „Херцег фест“расписала тендер за набавку опреме за дигитализацију биоскопа у Дворани Парк.
Јелена Мишељић, селекторка програма дугометражног играног филма истакла је да фокус овогодишње селекције филмова стављен на регион.
“Ова врста избора представља једну врсту симболичке посвете свим оним људима који су основали фестивал, као и некадашњој мисији фестивала, а то је да се фокусира на простор бивше Југославије. Успјели смо да направимо пресјек двије фестивалске сезоне и мислим да је врло интересантан ”, казала је Мишељић.
Селектор програма документарног филма Сеад Шаботић је казао да ће на фестивалу бити приказано 25 документарних филмова који су имали запажене резултате на фестивалима.
“Сваке вечери, од 23. до 27. августа, биће приказано пет филмова. Међу звучним именима издвојио бих „Handbook“ редитеља Павела Мосхара из Берлина, који говори о протестима у Бјелорусији, а побједник је једног од највећих фестивала документарног филма у свијету, Ифа фестивала”, рекао је Шаботић.
Селекторка програма студентског филма Маја Тодоровић је истакла да судентски филмови традиционално имају своју публику.
“Млади долазе да гледају студентске филмове, не само они који желе да се баве филмом, већ и они који у дугометражним филмовима ријетко проналазе теме које се тичу њихове генерације”, казала је Тодоровић

Поред филмског програма, 35. Херцег Нови Филм Фестивал – Монтенегро Филм Фестивал ће посебну пажњу посветити едукацији и промоцији укупног значаја кинематографије, па су се у пратећем програму нашли: мастерклас Желимира Жилника, омаж Душану Вукотићу поводом 60 година од награде Оскар за филм „Сурогат“, ревија награђиваних студентских филмова Факултета драмских умјетности са Цетиња, радионице са студентима, промоција књиге „Фантом Дурмитора“ и програм посвећен јубилеју, 100 година биоскопске културе у Новом.
С циљем да фестивалски живот буде видљив и жив, филмови ће бити приказани на четири локације на отвореном: на тврђавама Канли Кула и Форте Маре, у дворишту Куће нобеловца Иве Андрића и амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина, а репризе и споредни програм биће одржани у Дворани Парк.
Комплетан програм фестивала можете погледати на страници: https://www.facebook.com/FFHNMFF
Улазнице за филмове на Канли кули и Форте маре по цијени од 4 еура продаваће се на благајни Дворане Парк и самим тврђавама, а програми у амфитеатру и Кући Ива Андрића су бесплатни.
Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, извршни продуцент ЈУК „Херцег Фест“, а један од партнера и Туристичка организација Херцег Нови.
Фото: Вук Илић, текст: CG News