NSL131122„Свим грађанкама и грађанима Херцег Новог и Црне Горе честитам Његошев дан – црногорски празник културе, дан рођења једног од највећих јужнословенских пјесника и филозофа, Петра II Петровића Његоша.

Иако се ради о новом државном празнику, стварање нових традиција посвећених историјским великанима који су за собом оставили ванвременска дјела и мисли, и трајно се уткали у идентитетску слику не само народа Црне Горе, већ и цијелог Балкана, биће прилика да потврдимо наше поштовање, захвалност и дивљење.
Као град богатог културног наслијеђа, али и као град у којем је Његош прије готово два вијека изучавао језик, математику, црквено пјевање, псалтир и друге предмете, под менторством старјешине манастира Топла, Јосипа Троповића, Херцег Нови одаје дужно поштовање интелектуалном узору какав је био Петар II Петровић Његош.
Општина Херцег Нови је 2018. године уложила значајна средства у отварање музеја Његошева школа на Топлој, посвећеног годинама његовог школовања у нашем граду. Уважавајући његово име и значај, као и чињеницу да Херцег Нови изузетно поштује историјске тековине и личности које су имале утицаја на раст и развој нашег града, народа и идентитета, сматрали смо да нам је дужност на овај начин одати поштовање владици, а будућим генерацијама оставити разлог више за понос.
Будимо поносни на историју Црне Горе и наше вјечне великане. Нека је срећан Његошев дан!“

Предсједник Општине Херцег Нови
Стеван Катић