NSL251122Грађани Херцег Новог и представници локалне законодавне и извршне власти блокирали су данас на два сата Гранични прелаз Дебели бријег у знак протеста због ситуације у Болници Мељине и још једном поручили да Херцег Нови неће одустати од борбе да ова здравствена установа буде уведена у систем јавног здравства и осигурано њено редовно функционисање.

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић позвао је Владу Црне Горе, премијера Дритана Абазовића, министре здравља и финансија, Драгослава Шћекића и Александра Дамјановића, као и све остале који су надлежни за рјешавање питања Болнице Мељине да озбиљно схвате поруку грађана, јер Новљани неће одустати од протеста док ова установа не уђе у систем јавног здравства.

„Први пут смо се окупили прије скоро три седмице, у међувремену није се много тога промјенило. Локална самоуправа, заједно са представницима Болнице Мељине, уложила је огроман напор да дође до побољшања статуса ове здравствене установе, да из Подгорице чујемо које је рјешење. Нажалост, то нисмо чули. Због тога смо принуђени да данас поново блокирамо гранични прелаз Дебели бријег. Блокираћемо све док не чујемо које је рјешење и док се оно не спроведе у дјело“, поручио је Отовић.
Blokada02Уз бројне грађане, протесту су присуствовали предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, потпредсједници Општине, Мирко Мустур и Милош Коњевић, одборници у Скупштини општине, директорица Болнице Оливера Елез, представници локалних служби, установа и предузећа. 
Опстанак Болнице у Мељинама представља питање од одлучујућег значаја за живот и будућност града, за привреду, туризам и даљи развој, истакао је потпредсједник Општине, Мирко Мустур и поручио да „Херцег Нови заслужује и мора да има болницу“. 
„До овог момента сам очекивао да ћу чути неку добру вијест, да вам је овдје саопштимо, са надом за спас Болнице. Међутим, све ово што се тренутно дешава је „мртво море“. Локална управа и Скупштина општине чине све, боре се, али полуге управљања и одлучивања нису у нашим рукама. Борићемо се и даље, као што и ви и даље подржавате све ово што радимо за наш град и нашу Болницу“, навео је Мустур.
Главна медицинска сестра у Болници, Весна Манојловић навела је да љекари и особље Болнице стручно и одговорно обављају свој посао, упркос чињеници да за свој рад не добијају редовне плате и хонораре. Она је истакла да опстанку ове установе доприносе сви запослени, како љекари и медицинско особље, тако и сви остали профили немедицинског особља, од радника и радница на пријемном, у вешерају, кухињи, финансијском одјељењу, до возача, оних који се брину за сервирање хране, хигијену и уређење објеката и дворишта, возача и техничке службе. 
„У болници је запослено 155 радника, од чега су већина породични људи, а имамо и самохраних родитеља, подстанара, по једног запосленог члана у породици. Плате не примамо редовно, некада више и од пар мјесеци. Да ли се неко пита како ћемо својој дјеци и ближњима обезбиједити складан и скроман начин живота и школовања?“, казала је Манојловић. Она је поручила да се радници надају рјешењу статуса Болнице, „што подразумјева само једно – улазак у систем јавног здравства“, те позвала грађане да наставе заједничку борбу јер је Болница неопходна свима.
Blokada01Није потребно додатно елаборирати колико је болница потребна једном граду, посебно туристичком центру као што је Херцег Нови који је препознат по здравственом туризму, казао је посланик у Скупштини Црне Горе и предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације, Максим Вучинић. Он је информисао да је Комисија усвојила одређене закључке, који су дијелом слични закључцима Скупштине општине Херцег Нови, али до данас немају одговор од релевантних институција, првенствено Министарства здравља и Министарства финансија.
„Ми смо дали закључке да Влада Црне Горе треба да прогласи јавни интерес над Болницом Мељине и да је треба вратити на законски начин, у складу са оним што је могуће урадити према Закону о стечају, јер постоји пракса и постоји слово закона које то омогућава. Никаквих ту нема ограничења ни од Брисела ни од наших домаћих закона, само је потребна политичка воља да се ријеши проблем. Уколико они буду и даље игнорисали захтјеве Херцег Новог, предлажем вам и да се сретнемо у Подгорици испред Владе Црне Горе и ресорног Министарства“, казао је Вучинић. 
Одборник локалног парламента, Никола Радман рекао је да је на локалном нивоу постигнут договор да се припреми правни концепт и наредне седмице са тим предлогом иде директно у Владу. Како је додао, уколико предлог не буде прихваћен, протести ће бити настављени. Он је упутио захвалност Новљанима и позвао да цијела Црна Гора подржи Херцег Нови у борби за осигурање елементарне болничке заштите у граду од скоро 40 хиљада становника. 
„Сваког дана у згради Општине покушавамо да нађемо неко рјешење, да извршимо притисак на Владу Црне Горе, министре и све институције, међутим нема неког ефекта. У име Општине Херцег Нови ја им поручујем: ово је капија Црне Горе према Европској унији, које су нам “пуна уста”. Умјесто да наше драге госте дочекујемо са домаћом ракијом и сувим смоквама, ми ћемо бити принуђени да сами себи затварамо врата. И затворићемо их, и то не само овај, већ и други и трећи гранични прелаз. Херцег Нови не може остати без болнице, ми смо туристички град, болница мора опстати“, поручио је Радман.
Blokada03Борба за опстанак Болнице Мељине је борба за основна, Уставом гарантована људска права – право на живот и право на здравље, поручио је одборник Скупштине општине Херцег Нови, Зоран Лазаревић. Према његовим ријечима, Општина Херцег Нови се максимално ангажовала да ову тему наметне надлежним државним органима, али проблем је у томе што „они који су одговорни да у оквиру својих ресора рјешавају ово питање, нису у стању то да ураде зато што немају довољно квалификације да то раде на свеобухватан начин“. 
„Једини орган који ово може да ријеши је Влада Црне Горе, која у потпуности мора да преузме одговорност за судбину грађана овог града. Имали смо прилике да прије неколико дана будемо на разговору са субјектима и органима извршне власти које препознајете као учеснике у овом поступку – Агенција за заштиту конкуренције и министарстава здравља и финансија. Јасно је да између тих органа не постоји синхронизација, нити воља да се синхронизују како би ријешили ово питање“, оцјењује Лазаревић. 
Он је изнио став да директиве Европске комисије не забрањују Влади Црне Горе да Болници, а то значи и граду Херцег Новом, пружи новчану помоћ која је неопходна да би установа преживјела, док ово питање не буде стратешки ријешено. Лазаревић је и поставио питање у којој фази је истрага о организованом криминалу у вези са случајем приватизације Болнице Мељине, те поручио: „Ово данас је само још једна опомена. Они који су одговорни, а најодговорнија је Влада Црне Горе, морају да кажу да преузимају одговорност и рјешавају ствар.” 
Грађанин Никола Свилановић, који је недавно изашао са лијечења у Болници Мељине, пожелио је да се обрати присутнима и истакне пажњу и посвећеност запослених, које исказују према пацијентима упркос ситуацији у којој се налазе: „Уз све ове недаће које слушамо и борбу коју водимо, ја као пацијент ни једном тренутку у болници нисам осјетио, нити су запослени показали да им нешто фали, са таквим ентузијазмом се ради. И зато кажем овдје данас – морамо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо Болницу“.
У име грађана Херцег Новог обратила се и Оливера Доклестић, која је поручила да без Болнице нема будућности ни за Институт Игало, а онда ни за Херцег Нови као здравствени центар. Она је поставила питање да ли је до сада урађена анализа уништене привреде некада јаког и добро развијеног, богатог града, чији грађани су самодоприносом у периоду од 1986. до 1992. издвојили данашњих око 14,6 милиона еура. Доклестић је питала у шта је усмјерен тај новац и колико средстава је враћено у Болницу, као и зашто средства од продаје великог дока из Бијеле или закупа Мамуле нису уложена у Херцег Нови, већ је град сада принуђен да моли за помоћ Владе. Подржала је предлог који је упутио одборник Боривоје Вуковић на сједници локалног парламента, да треба у потпуности разложити финсијске извјештаје и урадити анализу свих потраживања Болнице.
„Водовод“ има потраживања према Болници од 360.000 еура, али нећемо их блокирати јер је то неморално. Дуговање за порез према Општини је 850.000 еура, па нека држава омогући да се град преко ових дуговања укњижи на дио имовине Болнице. На тај начин ћемо најбоље показати да волимо свој град и како да Болницу вратимо у своје окриље. Хоћемо анализу 14,6 милиона еура, новац није могао да нестане. Хоћемо да Влада нама полаже рачуне, а не ми њој. Нисмо ми ништа дужни Влади, без обзира ко у њој сједи, већ је она дужна грађанима Херцег Новог“, закључила је Доклестић. 
Blokada04Подсјећамо, први протест одржан је 06. новембра када је на пола сата блокиран гранични прелаз Дебели бријег. Организација протеста са циљем блокирања граничних прелаза у случају да не буде ријешено питање ПЗУ „Општа болница Мељине“ један је од закључака који су једногласно подржани на X редовној сједници Скупштине општине Херцег Нови, а тичу се опстанка и функционисања ове здравствене установе.