nas02122022

Изванредни и опуномоћени Амбасадор Краљевине Холандије, са сједиштем у Београду, Теодорус Антониус Реинтјес боравио је данас у првој званичној Општини Херцег-Нови, гдје је са предсједником Стеваном Катићем, предсједником Скупштине општине Иваном Отовићем и потпредсједником Општине, Мирком Мустуром разговарао о унапређењу туристичке сарадње, могућности увођења авионских линија између двије земље, као и бродских еколошких линија која би повезивале градове Боке которске и црногорског приморја.

Катић је овом приликом подсјетио на тренд раста доласка холандских туриста у Херцег Нови у периоду од 2017. до 2019. године.

„Током 2019. године у Херцег-Новом је било око 7 хиљада туриста из Холандије, са остварених 30 хиљада ноћења. Након пандемије ове године креће тренд повратка холандских туриста, са остварених 12 хиљада ноћења. Указано је на потребу за додатним увођењем авио линија у односу на  интересовање холандских туриста. Амбасадор је већ предузео прве кораке и ми као град дали смо додатну подршку како олакшати саобраћај и убрзати прелаз граница, на којима се током сезоне и неколико сати чека на улазак у Црну Гору. Морамо боље искористити други гранични прелаз, тј. да се дио туриста који користе аеродром у Дубровнику и за излете, упућују на гранични прелаз Кобила, истакао је Катић и напоменуо да ће и холандска амбсада дјеловати према Влади Црне Горе како би се ово питање детаљније размотрило.

Број холандских туриста који долазе у Херцег-Нови и у Боку которску значајан је, али би могао бити знатно већи, сагласили су се учесници састанка.

02122022aaaКатић је подсјетио и да је прије годину одржан заједнички састанак у Тивту са предсједником те Општине, Жељком Комненовићем, гдје је било ријечи о могућности да холандска компанија Дамен уведе еколошку бродску линију, да се убрза саобраћај, поготово, када су велике гужве током сезоне.

„Једна од тема састанка била је и водени транспорт, нарочито у љетњим мјесецима, као и о томе како омогућити туристима, али и држављанима Црне Горе да брже путују до Тивта, Котора, тиватског аеродрома, Херцег-Новог, Пераста. Разговарали смо о могућностима увођења водених таксија, као и о трајекту у Боки који превози возила, али и о туризму генерално, казао је амбасадор Реинтјес.

Као значајан инфраструктурни пројекат поменута је и обилазница око нашег града, која би значајно убрзала транзит људи и робе кроз Боку которску, нарочито током љетњих мјесеци.

Како је састанак одржан у Кући нобеловца Ива Андрића, Реинтјес је искористио прилику да нагласи да је „На Дрини ћуприја“ једно од његових омиљених књижевних дјела.