SaradnjaNSL031222Општина Херцег Нови и Општина Неум ће са партнерским градовима региона у наредном периоду заједнички радити на изради пројеката и аплицирању за средства из ЕУ фондова, договорено је на састанку челника два града, предсједника Општине Стевана Катића и Општинског начелника Драгана Јурковића.

Прва званична посјета Начелника Општине Неум била је прилика да се разговара о темама које су интереси оба града - развој туризма, побољшање инфраструктуре и услова саобраћаја током љетњих мјесеци, те сарадња на изради заједничких пројеката и аплицирању за средства из међународних фондова.
Јурковић је истакао да је импресиониран виђеним у Херцег Новом и чињеницом да се ради на његовом развоју, истичући да и управа Општине Неум има планове за будући развој и стварање нових вриједности.
„Имамо скоро па идентичну и проблематику и визију, очекујем да ћемо у будућем периоду остварити још бољу и квалитетнију сарадњу и да ћемо спровести неке од пројеката за које будемо аплицирали“, казао је Јурковић и додао да највише простора за сарадњу има по питањима развоја еколошког туризма, побољашња инфраструктуре и набавка квалитетне опреме за цивилну заштиту и службе спашавања.
Катић је изразио задовољство посјетом Јурковића, истичући да постоји пуно ствари које повезују Херцег Нови и Неум, од конфигурације терена и изазова које оно представља за дјеловање локалних служби два града, али и прилику за развој туристичке понуде, до сарадње на стварању пројеката и заједничком дјеловању према Европској унији.
„Наши тимови ће се састати већ половином овог мјесеца и мислим да ћемо сарађивати не само на једном, већ на више пројеката. Имамо изузетну регионалну сарадњу, ту је сада и Неум да заједно радимо на аплицирању за међународне фондове. До сада смо то успјешно радили и ми и они, а сада када се удружимо не сумњам да ће резултати бити још бољи“, закључио је Катић.
Он је подсјетио да Општина Херцег Нови већ има квалитетну сарадњу са општинама Конавле и Равно, те градом Требињем, са којима је спроведен пројекат „Flood&Fire“, а којим је обезбијеђена квалитетна опрема за ватрогасце и припаднике служби заштите и спашавања, као и сарадња и координација кроз заједничке теренске вјежбе у случајевима пожара, поплава и спашавања људи и имовине на слабо приступачном терену.
Истакнута је и висока успјешност општинских тимова за међународну сарадњу и неки од пројеката који су остварени у Херцег Новом, попут „Ћиро II“ (ревитализација ускотрачне жељезничке пруге), Co.Co.TOUR (санација Куће нобеловца Ива Андрића), Fortress ReInvented (иновативни приступ и дигитални садржаји у историјским утврђењима), Wood Key (нови систем гријања за дворану Спортског центра Игало), Resilient Border (ново навално возило за реаговање у случају саобраћајних незгода и потраге у планинским предјелима).
На састанку су учествовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, потпредсједник Општине, Мирко Мустур и Јован Суботић испред канцеларије за међународну сарадњу Секретаријата за друштвене дјелатности.