NSL091222Врховни рабин Црне Горе, Ари Еделкоф боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, током које се састао са предсједником Општине Стеваном Катићем, потпредсједником Мирком Мустуром и секретарком за културу и образовање, Аном Замбелић Пиштало.

Еделкоф је иницирао да се Херцег Нови ове године придружи обиљежавању Хануке, што су представници локалне управе подржали па ће у нашем граду по први пут бити уприличена свечаност паљења меноре, у част великог јеврејског празника. Договорено је да ће свечаност бити уприличена током Хануке која почиње 18. децембра, а о детаљима ће јавност бити благовремено обавијештена.
Предсједник Општине, Стеван Катић казао је да ће Херцег Нови радо подржати ову иницијативу, као мултикултурална средина богатог културног наслијеђа, град који његује толеранцију, препознат по мирном суживоту и сарадњи са пријатељима и партнерима из цијелог свијета.
Еделкоф је изразио захвалност локалној управи и истакао да ће овај догађај бити од великог значаја за припраднике јеврејске заједнице у граду и цијелој Црној Гори, али и за све остале, јер је осветљавање меноре симбол побједе свјетлости над тамом.

Иницијатива да свечаност буде први пут уприличена у Херцег Новом произашла је из чињенице да је ово град који баштини јаке историјске везе са јеврејском заједницом, казао је Еделкоф, те додао да ће ово дешавање допринијети упознавању са јеврејским обичајима и културом, као и међусобном повезивању.
Информисао је да је паљење меноре обичај у градовима широм свијета, а у Црној Гори је, поред Херцег Новог, планирано и у Подгорици, Будви, Котору и Тивту.
Тема састанка била је и могућност повезивања Херцег Новог са неким израелским градом, што су учесници састанка препознали као један од основа за наставак сарадње у наредном периоду.