00dbrijeginstitutГранични прелаз „Дебели бријег“ данас су на сат времена блокирали радници Института „Др Симо Милошевић“, заједно са грађанима, пацијентима, представницима Општине и Скупштине општине Херцег Нови. Влади Црне Горе је поручено да ако се захтјеви радника не испуне до 15. марта, овај облик ванинституционалне борбе – блокада саобраћајница, добиће свој епилог испред надлежних институција у Подгорици.

Предсједница Синдиката Института „Др Симо Милошевић“, др Марија Обрадовић, подсјетила је да радници већ три мјесеца нису примили плату, те апеловала на носиоце извршне власти да, уколико су истински одговорни према својим грађанима, морају узети у обзир чињеницу да је Институт кровна рехабилитациона установа и кључна институација здравственог туризма.
„Одговорна власт, уколико има стручне економисте, мора знати потенцијал Института, који се до сада одржао захваљујући преданом раду и ентузијазму својих запослених, и опстао на тржишту, иако се од њега деценијама отимало и односило. Много новца потрошеног у Подгорици је зарађено у Институту. Молим вас да се стручно и одговорно укључите и донесете праве одлуке. Приватизација за нас није алтернатива, посебно када се има у виду како су прошле остале фирме у Херцег Новом: ХТП Бока, Јадранско бродоградилиште Бијела, Болница Мељине“, казала је др Обрадовић и апеловала на доносиоце одлука да покажу да имају визију како сачувати оно што је већ одавно бренд Црне Горе.
Подсјећамо, на XИИ редовној сједници локалног парламента, одржаној 01. марта, одборници су једногласно подржали раднике Института, те усвојили пет закључака упућених Влади Црне Горе, уз истакнут рок - до 15. марта. У супротном, ванинституционална борба биће радикализована и одвијаће се на улицама Подгорице.
Адвокат и одборник у локалном парламенту, Зоран Лазаревић, нагласио је да је ово заједничка борба Института и Општине Херцег Нови, како би сачували највећи бренд града, те подсјетио на усвојене закључке према Влади Црне Горе:
„Закључци се односе на неопходност да у нахитнијем поступку буде уплаћено 1,6 милона еура аванса, да се услуга коју Институт пружа фондовским пацијентима повећа за најмање 40%, да се најхитније усагласи нови колективни уговор и да Влада преуземе све неопходне радње како би се ријешило питање Института према Југобанци“, казао је Лазаревић и нагласио да се ради о потпуно реалним циљевима.
Он је додао и да нема много путева за рјешење проблема – или ће се ићи путем приватизације, или да држава одлучно поступи и потпуно преузме контролу над Институтом и све захтјеве радника и менаџмента стави у реалну сферу.

Присутнима се обратио и предсједник Синдикалне организације Клиничког центра Црне Горе, Небојша Радоњић, који је поручио да је „срамота оно што се у Црној Гори дешава у 21. вијеку, а то је да „бијели мантили“ за свој рад не примају зараду“.
Радницима Института подршку су дали и Љекарска комора Црна Горе, Национално удружење обољелих од мутипле склерозе, Синдикат државних службеника и намјештеника, као и радници Телекома који се такође боре за своја права.
На протестном скупу данас су били и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, потпредсједници локалне самоуправе Милош Коњевић и Мирко Мустур, предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић, представници градских служби и предузећа, те одборничких клубова у локалном парламенту.