012У завршници Празника мимозе, јуче је у Кући Ива Андрића одржан пријем за карневалске групе које су ове године учествовале у прослави мимозиног цвијета, чланове Федерације европских карневалских градова, те бројне представнике побратимских градова и градова пријатеља.

Предсједник Општине Стеван Катић пожелио је срдачну добродошлицу гостима у град мимозе, сунца, рибе, вина, фешти, свега онога по чему је Херцег Нови препознатљив дуги низ година.

„Хвала Вам свима што сте увеличали затварање нашег празника, као што то радите већ годинама уназад. Посебно ми је пуно срце када видим да вас је све већи број и да се овдје осјећате као код своје куће. Увијек сте нам добродошли и увијек ћете у Херцег Новом имати једног великог пријатеља, поручио је Катић и посебну захвалност упутио НВО „Машкаре“ и предсједнику, Ивану Пеулићу, на ентузијазму, енергији и предузимљивости на организацији догађаја током 16 дана 54. Празника мимозе.
Церемонији су присуствовали и представници традиционалних градова пријатеља и побратимских општина: Звездара, Чепин, Валпово, Стари град Београд, Пећинци, Бања Лука, Вишеград, Ново Место, Неум, Мали Зворник, и општина Сенец (Словачка).
„Оно што смо видјели на Празнику мимозе стварно нас је изненадило, не само мене као Начелника Општине, већ и цијелу нашу делегацију. Очарани смо и можемо рећи да је Херцег Нови ово направио на једном високом нивоу и да се представио, не само у Црној Гори, већ сигурно да се и у свијету може представити оваквим Карневалом“, казао је Начелник Општине Чепин, Дражен Тонковац.
Начелник Општине Вишеград, Младен Ђурђевић, истакао је задовољство чињеницом да је и делегација тог града узела учешћа у овогодишњем Празнику мимозе, те подсјетио да су Вишеград и Херцег Нови 2018. потписали Споразум о културној сарадњи, као градови у којима је живио и радио ванвременски Иво Андрић.
„Празник мимозе је нешто што даје прави печат овог прелијепог приморског градића. Мени је посебно драго што ћемо и у наредном периоду додатно формализовати сарадњу између Градске општине Звездара и Општине Херцег Нови, не само кроз Празник мимозе, већ и кроз многа друга спортска, културна и образовна дешавања“, казао је Предсједник Градске општине Звездара, Владан Јеремић.
Градоначелник Сенеца, Павол Квал, истакао је да је први пут у Херцег Новом, али да пријатељство два града траје већ три деценије. Празник мимозе је на њега оставио позитиван утисак, а истог дојма био је и предсједник Општине Пећинци, Синиша Ђокић:
„Ово што смо видјели ове године је прелијепо, организација је врхунска. И убудуће ће Општина Пећинци бити дио мимозиног фестивала. Велики број наших грађана током љета проводи своје вријеме овдје у Херцег Новом, а био је и током овог Празника мимозе“, нагласио је Ђокић.

Предсједник НВО „Машкаре“ Иван Пеулић поздравио је госте и исказао добродошлицу за високе званице, потпредсједника Федерације европских карневалских градова Јосипа Силова и члана Интернационалног борда Федерације европских карневалских градова Александра Васовића.
„Они су дијелом заслужни што Херцег Нови данас има карневал. Заслуга је свих вас из федерације и пријатеља које сам упознао уназад пар година, када смо поново постали пуноправни члан Федерације“, поручио је Пеулић.
Силов је истакао да му је изузетна част и велико задовољство што присуствује великом карневалском догађају у Херцег Новом, у завршници Празника Мимозе, а посебно се захвалио предсједнику Општине, уручивши му Плакету са традицоналним слоганом „Мемориам виват!“ (Успомена живи!), а потом га одликовао и Меморијалном медаљом Федерације европских карневалских градова.
Домаћини су додијелили и пригодне поклоне и посебно поздравили представнике: Федерације европских карневалских градова Монтенегро, Которски и Будвански карневал, Маскераду из Тивта, представнике карневала из Беле Цркве, Неума, Врњачке Бање, Струмице, Антонију Новоселац из Културно спортског центра „Диано“, карневалисте из Лесковца, Раковичку групу, представнике Тушког карневала, карневалске групе из Грчке и Италије, те звончаре из Ријеке и њиховог капа.
По завршетку церемоније у Кући Ива Андрића, делегације су се прикључиле поворци карневалских група која је из центра града кренула ка Игалу, гдје се судило и пресудило Фјаку Јужиновићу, главном кривцу свих недаћа у Херцег Новом претходне године!