NSLsohn110923Одборници локалног парламента једногласно су на данашњој 15. сједници усвојили обје тачке дневног реда: Предлог Одлуке о успостављању сарадње и братимљењу између Општине Херцег Нови и Града Требиње и Предлог рјешења о именовању жирија за додјелу награда и повеље Општине Херцег Нови.

Потпредсједник Општине, Мирко Мустур је у уводној ријечи истакао да је Одлука о братимљењу проистекла из односа грађана Херцег Новог и Требиња који се пренио на градске управе, а онда и на разне области, међународну сарадњу, спорт, културу и туризам, а у перспективи ће се пренијети и на водопривреду, односно повезивање Требиња и Херцег Новог новим водоводом.
HNTB110923Како се наводи у усвојеној Одлуци о братимљењу, Општина Херцег Нови и Град Требиње на принципима изражене воље, међусобног уважавања и обостраних интереса њихових грађана, успостављају сарадњу и братиме се у циљу унапређења привредне, економске, социјалне и културне сарадње. Сарадња Општине Херцег Нови и Града Требиња засниваће се на развоју и унапређењу искустава у демократском функционисању локалне управе, размјени информација и развоју комплементарних дјелатности од обостраног значаја кроз непосредне контакте привредних организација, привредника, васпитно - образовних установа, здравствених установа, културних институција, друштвених и спортских организација, удружења и грађана, а оствариваће се закључивањем посебних споразума којима ће се конкретизовати облици сарадње и реализација договорених пројеката.
Иницијатива за успостављање сарадње и братимљење између Општине Херцег Нови и Града Требиња покренута је од стране градоначелника Требиња, Мирка Ћурића, 10.05.2023. године, писмом намјере за потписивање Споразума о сарадњи и братимљењу Града Требиња - Република Српска, Босна и Херцеговина, и Општине Херцег Нови - Црна Гора.
Предсједник Општине Херцег Нови , Стеван Катић је 24.05.2023. године у одговору на иницијативу за потписивање Споразума о сарадњи и братимљењу исказао заинтересованост херцегновске локалне самоуправе за потписивањем споразума о сарадњи на који начин би се оснажила сарадња и повезивање Херцег Новог и Требиња.
Дана 14.06.2023. године, Скупштина Града Требиња је донијела Одлуку о успостављању сарадње између Града Требиња и Општине Херцег Нови. Овом одлуком дата је сагласност градоначелнику Града Требиња да потпише Споразум о сарадњи и братимљењу између Града Требиња и Општине Херцег Нови.