NSL170422Полагањем вијенаца на градском гробљу на Савини данас је обиљежена 81 година од погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере.

Вијенце су положили предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић са Слобом Новаковићем, Ђоком Злоковићем и Божом Шеровићем испред херцегновског Удружења бораца НОР-а 1941-1945.
Када је у априлу 1941. године избио рат Спасић и Машера су служили у Боки которској, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено је да бродови буду напуштени. Спасић и Машера одлучују се за херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвавши експлозију која је уништила брод и њих одвела у смрт.
Сјећање на Спасића и Машеру евоцирао је др Ђуро Мусић, члан Управног одбора општинске организације Савеза бораца, док је Отовић посебно истакао пркос хероја који нису хтјели “да се са разарача Загреб удара по њиховим људима и суграђанима”.
NH01-Били су спремни да погину за идеју за шта су положили своје младе животе и зато треба увијек да се подсјећамо на тај величанствени примјер чојства и јунаштва, поручио је Отовић.
Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Спасић је сахрањен на Савини, а Машера у Словенији. Проглашени су за народне хероје 1973. године и били једини који су због дјела учињеног у Краљевској војсци Југославије, проглашени народним херојима социјалистичке Југославије. У нашем граду, на Савини једна улица носи њихово име.