Nas04072022

У присуству представника херцегновске локалне самоуправе, борачких организација Херцег-Новог и Котора и мјештана Суторине, јутрос је у спомен парку у том насељу традиционално обиљежен 4. јул, Дан борца.

Предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, потпредсједница Општине Весна Самарџић и предсједник Општинског одбора СУБНОР-а 1941-1945 Херцег-Нови, Ђоко Злоковић положили су вијенац на споменик палим борцима.

Како је Отовић истакао у свом обраћању, важно је чувати културу сјећања, „да будуће генерације знају да своју садашњост дугују прошлости, односно свим оним прецима који су положили живот за слободу Суторине, Игала, Херцег-Новог и наше отаџбине“.

-Никада нисмо хтјели да робујемо страним завојевачима. Платили смо велику цијену. Да нисмо били такви какви смо били, данас би нас било много више. Али, очували смо свој идентитет, вјеру и нацију – поручио је он.

Вијенац су на споменик положили и потпредсједник СОБНОР-а Црне Горе, Љубенко Боровић и представници которске борачке организације, а потом и директорица предузећа “Водовод и канализација“, Оливера Доклестић.

Према ријечима Боровића, цијела Бока которска дала је велики допринос у Народоослободилачкој борби од 1041. до 1945. године.

-Зато се сјетимо Орјенског батаљона и Прве бокешке бригаде, која је кренула одавде из наших крајева и учествовала у ослобађању 17 црногорских општина – казао је Боровић.

Данашњој церемонији присуствовали су Конзул Републике Србије у Херцег-Новом, Мићо Роговић, секретар за локалну самоуправу Жељко Бајчета и менаџер Општине Херцег-Нови, Душан Вукић.

У оквиру спомен парка у Суторини налази се споменик Бокељима и Црногорцима који су савладали Наполеонову војску, биста вође Херцеговачког устанка војводе Луке Вукаловића, споменик палим борцима Народноослободилачког рата, споменик палим борцима у рату 1991-1995, као и споменици добровољцима у Херцеговачком устанку, Балканским ратовима и Првом свјетском рату.