Nas11072022aa

Концертом Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Котора синоћ је на Канли кули отпочео 39. Међународни фестивал „Дани музике“. Најстарије пјевачко друштво на Балкану и диригент Мр Михајло Лазаревић извели су дјела Иванова, Станковића, Мокрањца, Бортњанског и Спанудакиса, у јединственом амбијенту древне куле.

„Дане музике“ отворио је потпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур, који је истакао вишеструки значај ове манифестације за град и намјеру локалне управе да буде поуздан и константан ослонац оргаизацији фестивала.

„Поред тога што квалитетним програмима обогаћује херцегновско културно љето, овај фестивал представља платформу за промоцију и афирмацију умјетника из Херцег-Новог, Боке и Црне Горе. „Дани музике“ су за наш град вишеструко значајни – они су традиција, културна потреба и важан аргумент у потврђивању Херцег-Новог као града културе. Из тог разлога, Општина Херцег-Нови и ове године стоји иза фестивала, подржавајући програме који дају допринос квалитету, љепоти и хармонији херцегновског културног љета”, поручио је потпредсједник Мустур.

Према ријечима директора фестивала, маестра Бориса Краљевића, вјерној и многобројној публици ће ове године бити представљени умјетници из Европе, Азије и Сјеверне Америке, у програмима хорске музике, камерне музике различитих састава, као и занимљивих клавирских соло рецитала.

Он је овом приликом подсјетио и да су поједини умјетници, попут дуа Кривокапић-Мартиновић, донирали дио хонорара са прошлог наступа за куповину новог клавира у Дворани Парк, као и да је примадона из Сеула, Sung Hee Park донирала додатна средства за пријеко потребан нови инструмент на којем сада музицирају пијанисти – гости фестивала.

Испред продуцента фестивала ЈУК „Херцег фест“, Гордана Поробић Крцуновић је нагласила да „39 година континуитета фестивала свједочи о значају класичне музике за живот савременог човјека, иако је тај живот често заглушен дисонантним тоновима“.

“Некада је задатак науке био да открије тајне природе и да та открића буду у служби развоја и добробити цивилизације. На жалост, задатак науке данас је у спасавању природе и цивилизације, јер се човјек отуђио од природе и има дисхармоничан однос према њој. Управо се најважнија функција класичне музике огледа у том покушају да успостави поново однос човјека, природе и универзума, да фреквенцију људске душе, која се промијенила под утицајем сурових потреба глобалног тржишта, поново наштимује људску душу и помогне јој да се усклади са природом и универзумом. То је и мисија фестивала који траје већ 39 година”, поручила је Поробић Крцуновић.

Првој вечери фестивала присуствовали су и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић, секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало, посланица у Скупштини Црне Горе, Тамара Вујовић и потпредсједник Општине Котор, Синиша Ковачевић.

„Дани музике“ настављају се вечерас програмом у сали Музичке школе Херцег-Нови у 21.30, гдје ће наступити сопран Милица Лалошевић (Црна Гора) и пијанисткиња Илириана Ђони (Црна Гора/Њемачка), а на репертоару ће бити композиције Дебисија, Гуноа, Пучинија, Шопена и Дворжака.

Покровитељ 39. „Дана музике” је Општина Херцег-Нови, продуцент ЈУК „Херцег-фест”, а спонзори Институт Игало, „Hunguest Hotel Sun Resort” и Радио-телевизија Херцег-Нови.