grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Otvorena izložba fotografija "Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968" u Beogradu

изложба жељезницеU salonu glavne željezničke stanice Beograd otvorena je izložba sa 67 fotografija o željeznici u Boki Kotorskoj, odnosno o željeznici u Herceg-Novom, autora Josipa Vebera publiciste i novinara Medija centra "Železnica Srbije".

 U prisustvu predsjednika opštine Herceg-Novog Dejana Mandića,  železničara, žitelja Boke Kotorske koji žive u Beogradu i ostalih gostiju izložbu je otvorio generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović.

 - Izložba nas je vratila u prošlost i podsetila na vreme kada smo od Beograda do Boke Kotorske putovali prugom uzanog koloseka. Podržavamo ideju železničkih entuzijasta koji se zalažu da se obnovi deo železničke pruge od Igala preko Konavala do Dubrovnika i Trebinja. Naša "Šarganska osmica" pravi je primer kako se obnova pruge može staviti u funkciju turizma, i našim prijateljima iz Boke smo spremni da pružimo stručnu pomoć kada budu krenuli sa izgradnjom turističke železnice, rekao je Simonović.

Prisutnima se obratio i predsjednik opštine Herceg-Novog Dejan Mandić koji se zahvalio srpskim železnicama na organizaciji ove interesantne izložbe u Beogradu.

изложба жељезнице-Izložba fotografija o željeznici u Boki Kotorskoj ostavlja neizbrisiv trag o vremenu kada je železnica, kao veliki zamajac, pokretala cijelu Boku Kotorsku. Njenim dolaskom Boka je povezana sa Evropom, omogućen je nesmetan transport ljudi i robe, a značajan doprinos dala je i razvoju turizma. Zahvaljujući Josipu Veberu, velikom željezničkom entuzijasti, priča o željeznici u Boki Kotorskoj je definitivno sačuvana od zaborava, a mi ćemo krenuti i korak dalje i planiramo da u skorije vreme obnovimo i jedan dio trase od stanice Sutorina  do granice sa Hrvatskom. Očekujemo stručnu pomoć od "Železnica Srbije" i nadam se da ćemo željeznicu ponovo vratiti u Boku Kotorsku kako bi njome prevozili turiste i ljubitelje željeznice, rekao je Mandić.

Tom prilikom Mandić je generalnom direktoru Simonoviću poklonio primjerak fotomonografije "Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968".

Josip Veber je materijale za  izložbu i istoimenu fotomonografiju prikupljao više od 20 godina. Ona je plod dugogodišnjeg istraživanja po arhivama mnogih gradova bivše Jugoslavije i Evrope. Fotomonografija "Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968" do sada je imala tri izdanja, a prema njegovim riječima uskoro se očekuje i njeno četvrto dopunjeno izdanje.

Ova izložba sa svojih 67 fotografija na simboličan način predstavlja zbir godina u kojima je željeznica funkcionisala kao siguran i pouzdan saobraćajni sistem, koji je u svakom pogledu unaprijedio ne samo Herceg-Novi i Boku već i okolni region.