ObudsmanNSLU okviru dvodnevne radne posjete Herceg-Novom u cilju obilježavanja Dana zaštitnika ljudskih prava i Međunarodnog dana djeteta, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori Siniša Bjeković i saradnici boravili su u Opštini Herceg-Novi gdje su sa predsjednikom Stevanom Katićem održali sastanak i razgovarali o problemima naših sugrađana prilikom ostvarivanja sopstvenih prava.

Na sastanku su učestvovali Generalni sekretar institucije Zaštitnika, Danko Damjanović i savjetnica Jovana Đurović, kao i Glavni administrator Nenad Đorđević i sekretarka za lokalnu samoupravu, Vesna Samardžić.
“Sagledavajući ono što je iskustvo Zaštitnika po broju predmeta koji je relativno mali kada je u pitanju Opština Herceg-Novi, oko 30-35 predmeta godišnje, zaključili smo da najveći broj predmeta nisu u nadležnosti lokalne samouprave, već državne. Međutim, građanima je ponekad teško objasniti da to nije u nadležnosti lokalne samouprave, jer je ona najbliža i uvijek je negdje “na udaru” kada se podnose ti zahtjevi za ostvarivanje prava”, istakao je Bjeković i dodao da se većina predmeta odnosila na sistem prostornog planiranja, a u manjoj mjeri na oblast komunalnih poslova i prevoz učenika.
Sastanak je bio prilika da se razgovara na samo o pitanjima koja tište građane i građanke Herceg-Novog, već i da se istaknu brojni sistemski problemi o kojima treba razgovarati i ono što je posebno značajno - da se tamo gdje postoji obaveza države urgentno počnu riješavati problemi.
“Jedna od tih oblasti je oblast planiranja, naprosto se mora ostaviti prostor opštinama, da zbog toga ne trpe neke druge inicijative, prije svega kad je u pitanju investicioni ciklus na ovako atraktivnoj lokaciji”, istakao je Bjeković.
“Zajednički smo konstatovali da Zakon o planiranju i uređenju prostora koji je donesen 2018. godine treba mijenjati. Taj Zakon je prouzrokovao dosta štetnih posljedica po rad svih lokalnih samouprava, ne samo u Herceg-Novom. Trebalo bi ga promijeniti i vratiti u određenoj mjeri ingerencije lokalnoj samoupravi”, kazao je Katić.
Na sastanku je istaknut i problem sa funkcionisanjem državnih institucija u gradu, s posebnim osvrtom na Osnovni sud i katastar.
“Poznato je da imamo nedostatak sudija u Osnovnom sudu. U svim lokalnim samoupravama u katastrima se dugo čeka obrada predmeta, i u tom smislu smo zaključili da je potrebno mijenjati određene stvari, tj zakone kako bi se upravo svi ti problemi rješavali”, kazao je Katić.