NSL29032023Povodom 82 godine od smrti najpoznatijeg Načelnika Herceg Novog, Mirka Komnenovića, juče je u Gradskom muzeju koji nosi njegovo ime otvorena izložba fotografija i istorijske građe, u čast i slavu njegovog lika i djela.

Izložbu je zvanično otvorio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, a ceremoniji su prisustvovali i Konzul Republike Srbije u Crnoj Gori, Mićo Rogović, poslanica u Skupštini Crne Gore, dr Tamara Vujović, predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović, potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur i Sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.
Kako je istakao Katić, u svom društveno-političkom angažmanu Mirko Komnenović se pokazao izvanrednim na više polja: od obavljanja funkcije ministra fizičkog vaspitanja naroda i zastupnika ministra socijalne politike i narodnog zdravlja u ondašnjoj državi, do osnivanja i nadziranja zemljoradničkih zadruga na području Herceg Novog i Boke kotorske.
“Bio je neko ko je sa svim svojim sposobnostima pokušavao, i uspijevao, podići razvoj privrede i ekonomije, te u velikoj mjeri osnažio kulturni i prosvjetni uticaj na hercegnovsku zajednicu”, kazao je Katić i dodao da istorija pamti ne samo Komnenovićeve zasluge, medalje i ordenja, već često i one stvari koje nisu na ponos, u ovom slučaju, italijanskoj okupatorskoj sili koja je 17. aprila 1941. godine, ni nepunih 20 dana nakon Mirkove smrti, zahtijevala da se otvori njegov grob kako bi se uvjerili da on stvarno nije više među živima.
“Iako takvo činjenje iziskuje svaku osudu, taj potez bio je potez okupatora i očajnika, pred moralnim i političkim titanom kakav je bio Komnenović”, istakao je Katić i ovom prilikom podsjetio da je lokalna samouprava sprovela međunarodni konkurs za skulptorsko rješenje posvećeno Komnenoviću, koje se radi po ideji prvonagrađenog na konkursu, akademskog vajara Zorana Ivanovića iz Srbije.
Premda je dosta toga poznato i rečeno o Mirku Komnenoviću, o dobru i dobročinitelju treba govoriti kada god se za to ukaže prilika, naglasila je direktorica Gradskog muzeja i galerije, Gordana Krunić.
“Vjerujem da svi imamo poseban osjećaj kada govorimo o čovjeku u čijoj se kući nalazimo i koji je sve što je stekao ostavio narodu i gradu Herceg Novom. Večerašnjoj izložbi su prethodile brojne aktivnosti koje je pokrenula Opština Herceg Novi, a jedna od njih je konkurs za idejno skulptursko rješenje spomen obilježja Mirku Komnenoviću. Izabran je rad Zorana Ivanovića iz Beograda čije idejno rješenje skulpture, po mišljenju žirija, plijeni intelektualnim, vizionarskim i dostojanstvenim duhom, baš onako kakav je i Mirko bio, čovjek koji je uživao poštovanje u svom gradu, državi i šire. Izrada je u toku i očekujemo da ćemo se skoro okupiti i otkriti spomen obilježje našem sugrađaninu koji je životom, vizionarstvom poslanika i načelnika grad gradio po mjeri svoje, ali i budućih generacija”, kazala je Krunić.

Mirko Komnenović je ličnost koja je obilježila istoriju Herceg Novog prve polovine 20. vijeka do 1941. Skoro da nema nacionalnog, ekonomskog, kulturnog i sportskog projekta kojem nije dao svoj doprinos, rekao je publicista Nebojša Rašo.
“Na početku 20. vijeka zajedno sa preduzetnicima iz Herceg Novog zabrinuti najezdom stranaca, želeći da novac zarađen u Herceg Novom tu i ostane i da se pri tom otvore nova radna mjesta za domaće stanovništvo, radio je na ekonomskom preporodu Herceg Novog kao značajne turističke destinacije. Rezultat tog rada bio je hotel Boka sa centralnim grijanjem, vrućim kupkama i svim potrebnim komforom, zadugo jedan od najljepših hotela na Jadranu. Oko hotela ustanovljen je nadaleko čuveni park o kome su pisali naučnici-botaničari”, podsjetio je Rašo.
Izložba će biti otvorena do kraja aprila.