340756841 1307431536514736 5266755096973063111 nU periodu od 17. do 30. aprila u našem gradu biće održan 28. HAPS (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti), u okviru kojeg će novskoj publici biti predstavljene muzičko scenske forme, kao i dramske predstave sa markantnom i upečatljivom muzikom, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare u foajeu Dvorane “Park”.

HAPS će otvoriti predstava “Magbet” (Grad teatar, Budva/ Srpsko narodno pozorište, Novi Sad /Beogradsko dramsko pozorište/ ITAKA Art centar/ Újvidéki Színház (Novosadsko pozorište)), za koju direktorica JU “Grad teatar” Milena Lubarda Marojević ističe da je produkcijski veoma zahtjevna.
“Prije svega jer se tu istovremeno sretnu glumci iz četiri različita ansambla i sve drugo što uz nju ide. To je još jedan dokaz da se nije išlo lakšim načinom pri odabiru predstava, već onim što publici treba da donese nešto novo. “Magbet” Šekspirov komad, tragedija koja se zapravo graniči sa bajkom je svima poznat. Ovo je jedno tumačenje gdje imate tri Ledi Magbet, tri Magbeta, koja zapravo mnogo više funkcioniše vizuelno i asocijativno nego onako prateći tekst, iako su svi važni elementi tog teksta tu”, kazala je Lubarda Marojević.
U ime Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara, Anita Milićević, skrenula je pažnju na predstavu „Noć sa Aleksom“, koja će biti odigrana 28. aprila.
„Sam dramski tekst je klasičan, ali reditelj je napravio nešto sasvim drugo, napravio je post dramsku predstavu, sa jako puno muzičkih elemenata. Ovo je predstava o Aleksi Šantiću, nije biografska i prikazivanje života na klasičan način. To je jedna noć prikazana sa puno muzike i fizičkog teatra“, istakla je Milićević.
340649841 786304106158326 4989358549007761420 nTema HAPS-a „Pozorište i muzika“ prikladni je ne samo za Herceg Novi kao primorski grad i revijalni festival kakav je HAPS, već pruža i neizmjerne mogućnosti istraživanja, kazala je selektorka Milina Kovačević.
“Pored muzičkih predstava, odnosno muzičko scenskih formi, na festivalu će biti prikazane razne dramske predstave koje imaju markantnu, upečatljivu, važnu muziku. Pored redovnog, na HAPS-u će biti upriličen i prateći program. Na zahtjev publike, biće organizovana “old school disco” žurka 21. aprila, pod nazivom “Underground Club”, u prostoru nekadašnje diskoteke Bolivar. U sklopu festivala biće organizovana i radionica “Porodično razgibavanje”, u kongresnoj sali Instituta Dr Simo Milošević, kao i svirke u lokalima koji su poželjeli da rade sa HAPS-om, da cijeli grad pleše u ritmu muzike”, navodi Kovačević.
Slikarka, novinarka i publicistkinja Vitka Vujnović je istakla da je godina između dva HAPS-a pobjednička godina za Hercegnovsko pozorište, u kojoj su pobrane mnoge nagrade i priznanja.
“Tokom tog perioda smo kao nekadašnji dobri stanari podsjetili da je palata Burovina napuštena, zapuštena i često na meti vandala. Pozorištu i kreativcima iz grada ona je bila i u sjećanju ostaje drugi dom. Još jednom smo apelovali na nadležne da vrate zgradu Herceg Novom jer on to zaslužuje, pa činimo to i danas na početku HAPS-a, priznajući da ima dobrih pomaka, ali da rezultata još nema jer oni ne zavise samo od volje nadležnih u Herceg Novom”, kazala je Vujnović ispred Hercegnovskog pozorišta, koje je bilo i ostalo jedan od temelja ovog festivala, ali i pozorišnog života u gradu.
Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ane Zambelić Pištalo, podsjetila je da je u strateškom dokumentu razvoja opštine Herceg Novi do 2027. godine rješavanje problema same zgrade u kojoj bi Hercegnovsko pozorište radilo – tretirano kao važan segment i zadatak koji lokalna uprava treba da realizuje.
Ona je ovom prilikom napomenula i da je po usvajanju nacionalne strategije razvoja kulture, koja je sada u fazi nacrta i nalazi se na javnoj raspravi, lokalna uprava u obavezi da osmisli i lokalnu strategiju razvoja kulture.
“Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje dali su svesrdnu podršku kada govorimo o finansijskog kontrukciji za realizaciju 28. HAPS-a, uz poseban osvrt na HAPSić koji je tretiran kroz lokalni akcioni plan za podršku programima namijenjenim djeci i mladima. Posebno raduje činjenica što ovogodišnji HAPS otvara predstava “Magbet”, jer je sam Šekspir kao stvaralac muzici davao poseban značaj. U periodu kada je stvarao, muzika je bila posebno tretirana, tako da se onaj koji nije znao da čita i da razumije muziku smatrao loše obrazovanim čovjekom”, istakla je Zambelić Pištalo.