Nas10052023aa

Učenici osnovnih škola Dašo Pavičić i Milan Vuković, ali i ostali mališani Herceg-Novog, imali su priliku da danas uče i uživaju u multimedijalnom programu „Karneval životinja“. Riječ je o projektu edukativnog sektora Muzičkog centra Crne Gore, a nastup u Dvorani Park omogućio je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi.

Cilj i ovog, kao i svih ostalih edukativnih programa, je probuditi kod mladih ljudi interesovanje za lijepim umjetnostima, znatiželju u postizanju novih znanja i spoznaju vrijednosti obrazovanja. „Karneval Životinja“ omogućio im je uvod u polje umjetničke muzike i orkestarskih instrumenata.

Djeca su imala priliku da čuju pojedinosti iz biografije francuskog kompozitora i dirigenta Kamij Sen-Sansa, autora „Karnevala životinja“, od podatka da je već sa tri godine predstavljao „čudo od djeteta“ do toga kako je djelo nastalo.

„Jednog dana dok se odmarao u malom austrijskom gradu, pala mu je na pamet sjajna ideja. Slušajući zvuke karnevala sa ulice, odlučio je da i on napiše karneval, ali ne obični već Karneval životinja. U ovoj čudesnoj muzičkoj priči, različitim instrumentima i zvucima prikazao je puno pripadnika životinjskog carstva – ponosnog lava, kokoške svađalice, pijetla mangupa, slona sanjara, zaljubljene magarce... Ljut na ljude jer su mu pogrešno izgovarali ime, uzeo je frulu i počeo da slavi sasvim drugačija bića“, poručili su glumci sa scene.

Mališanima je predstavljeno 11 instrumenata, a kroz 14 kratkih stavova upoznali su portrete različitih životinja.