00poredmorapjevatiMeđunarodni festival dječijih talenata ,,Pored mora, pjevati se mora“ počeo je javnim časom u Kući Iva Andrića gdje su se predstavili nagrađeni literarni stvaraoci iz hercegnovskih osnovnih škola. Program nastavljaju večeras i sutra veče koncertima solista, glumaca, plesača i horova u Dvorani Park. Organizator je opštinski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Kako bi djeci i mladima pružili šansu da pokažu svoj talenat u lijepom pisanju, glumi i pjevanju, proširen je program ovogodišnjeg izdanja festivala „Pored mora pjevati se mora“. Na taj način organizatori su željeli da podrže i pokažu koliko vrednuju marljiv rad učenika i talentovane djece, ali i njihovih mentora.
Gosti iz dječijih horova, koji su već stigli u Herceg Novi, budno su pratili nastupe mladih litearata, a njima je posabna čast bila prilika da nastupe u Kući nobelovca Iva Andrića. Nizali su stihove i lijepe rečenice na različite teme – od opisa zašto je lijep ovaj svijet, priče o herojima, školskim zbivanjima do pjesme „Mama je glagol od glagola raditi“... Svi oni nagrađeni su na različitim literarnim konkursima u gradu, državi i regionu:
- Miloš Bogdanović, učenik VIIIb, OŠ „Ilija Kišić“ prvonagrađeni za rad „Moja škola nosi ime heroja“ sa konkursa povodom Dana škole.
- Todor Butulija, učenik VIIa, OŠ „Ilija Kišić“ prvonagrađeni za rad „Priču o levoj ruci“ na Festivalu dečijeg kulturnog stvaralaštva Kragujevac.
- Jovan Janda, učenik IV2, OŠ „Orijenski bataljon“, nagrada na konkursu Gradske biblioteke za rad „Ala je lep ovaj svet“.
- Luka Vujović, učenik VIIa, OŠ „Ilija Kišić“ bio je najbolji na na konkursu Zadužbine Iva Andrića Beograd koji se organizuje u saradnji sa Gradskom bibliotekom, za rad „Umetnost kao igra“.
- Luka Marković, učenik VIII2, OŠ „Dašo Pavičić“, nagrada za rad na temu „Ala je lep ovaj svet“ na konkursu Gradske biblioteke. On se publici predstavio i muzikom izvodeći na gitari Turinov Garotin.
- Aleksa Radulović, učenik VIIa, OŠ „Ilija Kišić“ nagrađen je za rad „Tihim herojima“ na Međunarodnom konkursu Udruženja somborskih učitelja.
- Martina Marković, učenica VII3, OŠ „Orijenski bataljon“, nagrada za rad na temu „Ala je lep ovaj svet“ na konkursu Gradske biblioteke.
- Nikolina Stevović, učenica IV razreda, OŠ „Dašo Pavičić“, nagrada za pjesmu „Mama je glagol od glagola raditi“ na konkursu Javne ustanove Zahumlje Nikšić.
- Kristina Kovačević, učenica IV1, OŠ „Orijenski bataljon“, nagrada za rad na temu „Ala je lep ovaj svet“ na konkursu Gradske biblioteke.
- Vuk Andrić, učenik VI7, OŠ „Dašo Pavičić“, nagrada za rad „Udruženje žena Riza“ na konkursu ovog udruženja.

Program Međunarodnog festivala dječijih talenata „Pored mora pjevati se mora“ biće nastavljen u 18:00 sati u Parku Boka gdje će nastupiti male mažoretke Gradske muzike Herceg Novi i Mažoret kluba Lili, a potom će u Dvorani Park, od 19:00 sati biti upriličeno otvaranje festivala i koncert solista horova Zvjezdice iz Podgorice i Cvrkutići iz grada domaćina. Nastupiće i članovi Dramske sekcije OŠ “Dašo Pavičić” kao i Plesna grupa „Pahulje” iz Rožaja.
Susret dječijih horova “Pored mora pjevati se mora” biće upriličen sutra, 27. maja, od 19:00 sati u Dvorani Park.