Nas03072023

Ugledni predavač i ljekar prof. dr Ranko Rajović održao je sinoć u Dvorani Park tribinu „NTC sistem učenja“ i pojasnio kako nove metode učenja mogu pomoći razvoj djeteta, ali i olakšati proces učenja. NTC sistem učenja predstavlja primjenu medicine u pedagogiji, aktivan je u više od 20 država Evrope, dok je u njih sedam akreditovan kod tamošnjih ministarstava obrazovanja.

Već desetak godina učitelji upozoravaju da je svaka nova generacija prvačića malo slabija od prethodne dvije, kazao je prof. dr Rajović.

„Oni to vide, a to znači da je problem nastao negdje u periodu razvoja i tu medicina mora da pomogne tako što će nova otkrića prenijeti u vrtiće i škole. Od toga je sada već nastao predmet „Neuronauke u vaspitanju i obrazovanju“ koji predajem na fakultetu u Kopru gdje vidimo da moramo da pomognemo. Ako ne budemo ništa promjenili, a svaka nova generacija je slabija, pitanje za sve nas je šta će biti sa njima ako ne budemo promjenili metode, a odgovor je da će biti još slabiji“, kazao je dr Rajović.

Pojasnio je da za to postoji više razloga: učenje napamet, greške roditelja koji prezaštićuju djecu, ali i višečasovno korišćenje mobilnih telefona koji oštećuju duboke regije mozga, posebno kod djece u periodu razvoja.

„Sa takvim smanjenim sposobnostima dolaze u školu i tu ih čeka učenje napamet. To nije fiziologija mozga, on tako ne može da radi. Nažalost, mi ne znamo za druge metode, mi smo učili napamet i kada pokažem nove, drugačije načine, ljudi shvate da su mogli drugačije. Klasično učenje ide „ponovite lekciju dva puta danas, pa za jedan, pa za dva, tri, pet dana i dijete dobije ocjenu pet i zaboravi. To je svrha samo učenja za ocjenu. Zato mora da se mjenja sistem učenja, a uradili smo bar 20 novih metoda koje liče na igru. One nisu igra, već metode gdje učenici misle da se igraju, a sve nauče“, kazao je dr Rajović i dodao da to nikako ne znači da će biti promijenjen plan i program rada u vaspitno obrazovnim ustanovama već da će biti obogaćen novim, efikasnijim načinima.

Roditeljima je poručio da dijete treba da bude spretno i okretno do pete, šeste godine i da ima aktivne misaone procese.

„Fiziološki zdravo dijete od tri godine dnevno postavi od 200 do 400 pitanja. Odgovorite im na njih, pričajte sa njima, posvetite im vrijeme. Mlađima čitajte slikovnice, ali tako što ćete pri svakom novom iščitavanju dodati po nešto novo i to dijete prihvati, a kada ono nama počne da priča priču, tada smo završili misaoni proces. To je ta rana stimulacija za koju se zalažem, da pričamo, igramo se sa djecom. Djeca vole marke automobila i dopustimo im to. Onda ih naučimo i zastave pa povezujemo Fiat – Italija, Pežo – Francuska... Kada već zna određene stvari, dajte korak dalje da povezujemo sve to. Snimanja mozga su pokazala da ti procesi koji se zovu misaona klasifikacija aktiviraju skoro cijeli mozak“, pojašnjava dr Rajović.

Dodaje da roditelji iz najveće ljubavi prave najveće greške.

„Na primjer, daju djetetu mekanu hranu da se ne zadavi, pa imate djecu koja sa tri, četiri godine jedu pasiranu hranu, što je velika greška. Tvrda hrana šalje milijarde impulsa u mozak, aktivira neke važne regije... Takođe, aktivira donju vilicu i ona malo poraste, a ako ostane smanjena, kada dođu stalni zubi, nema mjesta za njih, usta su nam se smanjila... Čak 70% djece vadi četiri zuba, i nije da je to nevažno jer jezik onda ne može da se namjesti, on ima svoju genetsku veličinu i promjenom se mijenja i komplet cirkulacija u ustima i nastaju različiti problemi“, objašnjava dr Rajović.

Predavanje prof. dr Rajovića ispunjeno izuzetno korisnim informacijama, podacima, pojašnjenjima kako ih primjeniti u praksi i novim metodama koje u sebi sabira NTC sistem učenja, organizovao je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Podsjećamo, dr Ranko Rajović je specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka. Predsjednik je Komiteta međunarodne Mense za darovitu djecu i UNICEF-ov saradnik na projektu ranog podsticanja intelektualnog razvoja djece, te osnivač Mense Srbije i Odsjeka za darovite Centra “Nikola Tesla”. Takođe, dr Rajović je šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju, na Pedagoškom fakultetu u Kopru (Slovenija).