ilustracijahn07072023

Komisija za raspodjelu sredstava iz budžeta opredjeljenih za izdavačku djelatnost u 2023. godini, po osnovu konkursa koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi, donijela je odluku da podrži tri projekta: „Herceg-Novi – Ne damo svetinje“ Nebojše Raša, „Mjesečarima“ Ilone Gojković i monografiju „Jadran – ko i koliko u prvih 100“.

U obrazloženju Komisija navodi da je knjiga „Herceg-Novi – Ne damo svetinje“ autora Nebojše Raša, knjiga od opšteg društvenog značaja jer se foto-dokumentovano bavi , u našoj i u evropskoj istoriji jedinstvenim fenomenom litija koje su obilježile 2020. godinu, kako u čitavoj Crnoj Gori, tako i u Herceg-Novom. Litije su pokazale jedan potpuno novi, molitvenim duhom prožet način na koji narod može da utiče na sopstvenu istoriju i budućnost, onda kada doživi poteze svoje trenutne vlasti kao u potpunosti suprotne njegovim fundamentalnim interesima.

Zbirku „Mjesečarima“ autorke Ilone Gojković, po mišljenju Komisije, čini fina poezija koja je dobrim dijelom posvećena Herceg-Novom. Ilonine pjesme promovišu ljubav prema svom gradu, prema njegovim stanovnicima i senzibilitetu koji čuva, ali i kulturnu baštinu koja je Herceg-Novom dala poseban viševjekovni pečat. Podrškom ovom projektu podstiče se i afirmacija perspektivnih talenata u ovoj oblasti.

Monografiju „Jadran – ko i koliko u prvih 100“, obrazlažu iz Komisije, snažno je preporučila prošlogodišnja sadržajna, izuzetno kvalitetno organizovana i štampana monografija o stogodišnjici PVK Jadran, ali i činjenica da se u ovogodišnjem projektu bave pojedinačnim ličnostima, vaterpolistima i plivačima, koji su tokom decenija gradili kvalitet i slavu Jadrana.

Komisija je dala preporuku da se, mimo aktuelnog konkursa, u saradnji sa drugim ustanovama i institucijama, pokušaju naći modaliteti za podršku projektu „Enciklopedija Herceg-Novog“ autora dr Vladimira Roganovića jer je u pitanju „projekat izuzetne važnosti, jedinstven u dosadašnjem izdavaštvu ne samo u Crnoj Gori, već i šire“.

Predsjednica Komisije za raspodjelu sredstava iz budžeta opredjeljenih za izdavačku djelatnost u 2023. godini je Vitka Vujnović, a članovi su Marija Crnić Pejović, Biljana Baćović, Ivana Jovanović i Višnja Kosović.

Odluku možete pogledati OVDJE.

Izvještaj komisije za raspodjelu sredstava za izdavačku djelatnost za 2023. godinu možete pogledati ovdje