NASLovna07072023

Jubilarnim 40. izdanjem Međunarodnog festivala „Dani muzike“ koji će biti otvoren u ponedeljak, 10. jula na Kanli kuli spektakularnim koncertom violiniste Stefana Milenkovića i Kamerate iz Novog Sada, počinje bogato kulturno ljeto u Herceg Novom. Pod ovogodišnjim festivalskim sloganom „Ljepota klasike“, na više lokacija u Herceg-Novom, do 20. jula će biti održano devet koncerata umjetničke muzike sa veoma kvalitetnim repertoarom, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji.

Od osnivanja, „Dane muzike“ podržava Opštine Herceg-Novi, a ovogodišnje izdanje posebno je jer je riječ o značajnom jubileju, ali i tome da su u programu zastupljeni mladi talenti iz Herceg-Novog, kazala je sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo.

„To posebno naglašavam jer je upravo aspekt festivala da podrži i promoviše novske umjetnike bio važan da Opština Herceg-Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje značajnijim finansijskim sredstvima podrži sam jubilej. Uz slogan „Ljepota klasike“, željeli smo da dodatno promovišemo klasičnu muziku u našem gradu“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo i pozvala mještane i goste da posjete koncerte „Dana muzike“.

Kroz 40 godina postojanja ova svetkovina klasične muzike je prvo nosila naziv Jugoslovenski festival Dani muzike, a sjedište je bilo u Budvi, potom Svetom Stefanu a potom je 1981. godine stigao u Herceg-Novi i tu ostao do 1993. godine kada su svima poznate okolnosti prekinule umjetnost, podsjetila je prof. Milena Lučić koja je 20 godina na čelu Savjeta festivala.

„Još jedan kuriozitet je da se u Herceg-Novom poslednji put okupljena Jugoslavija u malom, kako bismo mi to zvali, zato što su svi umjetnici došli na zakazani festival. To je najbolji dokaz koliko je umjetnost velika i plemenita jer smo svi bili zajedno i onda kada su nas itekako razdvajali“, kazala je prof. Lučić.

Ona je podsjetila da je festival obnovljen 2004. godine na predlog prof. Lazara Seferovića i od tada do danas, pod nazivom Međunarodni festival Dani muzike, publika u Herceg-Novom imala je mogućnost da uživa u koncertima umjetnika sa svih kontinenata.

Kako je pojasnila, reproduktivna umjetnost je neobična i velika jer se trenuci jednom doživljeni ne ponavljaju, a svaki naredni je bar za nijansu drugačiji, kazala je prof. Lučić.

„Ona ostavlja dubok trag u našim dušama i sjećanjima. Ostavlja i potrebnu za stalnim ponavljanjem. Zato neka ovaj festival traje i neka živi kao svjetlost okrenuta naročito ka našim mladim generacijama“, zaključila je prof. Milena Lučić.

Ovogodišnje „Dane muzike“ čini djelimično drugačijim i posebnim je to što je odabrani program omaž onim jugoslovenskim danima muzike, festivalu koji je bio najprestižnija domaća svetkovina klasične muzike, istakao je umjetnički direktor i selektor festivala prof. Boris Kraljević.

On je podsjetio da je svoj prvi službeni nastup Stefan Milenković, kao dijete, imao u hotelu Plaža, kada je i počela njegova karijera. Dodao je i da će Niška crkvena pevačka družina Branko izvesti repertoar koji do sada nikada nisu izvodili, a u koji su uvrstili Rahmanjinova djela povodom 150 godina od rođenja ovog umjetnika.

„Sopranistkinja Sonja Šarić je takođe uključila u svoj repertoar Rahmanjinova, a njen program je najprije posvećen obilježavanju 100 godina od rođenja Marije Kalas“, kazao je prof. Kraljević.

Pojasnio je da je Podijum mladih, još jedan program koji je posebna priča i rezultat je dobre saradnje sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom, ali i razlog zašto prvi put na Danima muzike učestvuje veliki broj Novljana.

„To je segment na kojem treba raditi stalno, sa janom vizijom šta i kako i koliko pružiti šansu mladim hercegnovskim talentima i muzičarima i to je još jedan koncert koji ne smijete propustiti“, istakao je prof. Kraljević.

Generalni sponzor festivala je Opština Herceg-Novi, pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija, izvršni producent JUK Herceg fest, podršku je pružila Turistička organizacija Herceg-Novi, uz brojne prijatelje i partnere. Medijski sponzori su RTHN, RTCG, Novski portal i Radio Tivat.

Osim otvaranja Dana muzike, u ponedeljak, 10. jula, kada program na Kanli kuli počinje u 21:00 sat, početak svih ostalih koncerata je u 21:30, a ulaznice je moguće kupiti na blagajni Dvorane Park, tvrđavi Kanli kula i na Šetalištu ispod tvrđave Forte Mare.