Nas03082023a

Selekcija 25 filmova studenata sa osam fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg-Novom, na 36. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu.

Studentske filmove koje je selektovala dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović moći ćete da pogledate od 23. do 27. avgusta u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

Na repertoaru će biti filmovi studenata sa FDU Cetinje, ASU Sarajevo, FDU Skoplje, FDU Beograd, AGRFT Ljubljana, AU Banja Luka, FMK Beograd i ADU Zagreb.

Među tri takmičarske selekcije 36. FFHN – MFF, posebnu pažnju izazivaju najmlađi stvaraoci u studentskoj konkurenciji jer je veoma važno čuti šta mladi autori poručuju, kazala je selektorka Maja Todorović.

Maja Todorovic 03082023

„Moj prvi profesionalni angažman na Festivalu dobila sam kao studentkinja dramaturgije na FDU Beograd. Bila sam koordinator selekcije studentskog filma, a selektor je tada bio moj profesor Srđan Koljević. On nas je, na žalost, napustio, ali sve ono što je utkao u nas, svoje studente, ostaje. Ostaje svo znanje, ljubav i podrška koju mi je dao. Zato mi je posebno drago što sam njegova „naslednica“ i što sam selektorka baš ovog programa“, ističe Todorović.

Pojašnjava da je za nju studentska selekcija, još od prvog angažmana na Festivalu, bila najzanimljivija jer predstavlja priliku da mladi autori otkriju koje ih teme interesuju i kakve priče žele da ispričaju.

„Nekada su se teme, kao i način pristupa temi, umnogome razlikovale, zavisno iz koje zemlje dolaze studenti. Međutim, ove godine gotovo svi filmovi se bave vrlo sličnom tematikom i tretiraju slične probleme. Da li je to pokazatelj da smo svi na Balkanu u istim problemima, ili da su mladi ljudi, generalno, u istim problemima - ne usudim se da sudim. Dominantne teme su usamljenost, depresija, nemogućnost komunikacije i povezivanja koji vode u nerješene, komplikovane, pa čak i nasilne odnose. Iako zvuči zastrašujuće, na žalost to i jesu problemi kojima smo okruženi, a treba istaći hrabrost i iskrenost kojim autori i autorke pristupaju tim savremenim, važnim pitanjima i temama, ali i da nas ne ostavljaju isključivo sa „gorkim ukusom“, „u mraku“ i bez izlaza. Kroz filmove provejavaju humor i nada – postoje prava prijateljstva, junaci dolaze do samospoznaje, imaju želju da riješe probleme... Mislim da među svim ovim studentima ima dosta njih čija ćemo djela gledati u glavnim selekcijama festivala, u bioskopima, na platformama - gdje god da budućnost kinematografije ode“, zaključuje Todorović.

Program selekcije studentskog filma

NOĆ 1.

FDU CETINjE, CRNA GORA

SVE ONO IZMEĐU NAS- Anja Kečalović 19 min

DORA - Ana Culum 12 min

PAS KOJI SE UPIŠKIO OD SREĆE- Ilija Zeković 22 min

MIKS- Dušan Vojinović 24 min

NOĆ 2.

ASU SARAJEVO, BIH

KUDA IDU IZGUBLjENE MAČKE - Amar Komić 22 min

MLADA- Amar Komić. 14 min

MRTVI ČVOR- Ismira Mašić 18 min

TREND- Emina Zubčević 16 min

FDU SKOPJE, MAKEDONIJA

TAGA- Tina Veličković 14 min

NOĆ 3.

FDU BEOGRAD, SRBIJA

SVAKAKO ĆU DA KRVARIM - Sara Radulović 12min

9-5 - Maša Šarović 21 min

STO POSTO ČOVEK- Jana Švarc 19 min

AGRFT LjUBLjANA, SLOVENIJA

DRUGI SO MOLČALI / OTHERS REMAINED SILENT- Štamcar Matic 13.30min

2030- David Champaigne - 15min

TO JE MOJ DOM / THIS IS MY HOME- Izza Mlakar 14 min

1/4 KORAKA / 1/4 OF A STEP- Katja Predan 8 min

NOĆ 4.

AU BANjA LUKA, BIH

GUGUTO MEMETO- Branislav Stošič Ježa 18min

BAGGIO- Vuk Rađen 18.30min

FMK, BEOGRAD, SRBIJA

ČEKAJ ME OVDE- Aleksa Borković 13 min

5/3/0 - Danilo Stanimirvoić 16 min

NESANICA- Mihajlo Todorović 10 min

NOĆ 5.

ADU ZAGREB, HRVATSKA

JOŽA- Jan Krevatin 17 min

NISKA TRAVA- David Gašo 25 min

NIJE PRISTOJNO PLESATI PO GROBU- Ana Šiškov 20 min

MARTA - Milorad Milatović 14 min

36. Filmski festival Herceg-Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta u Herceg-Novom. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg-Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture Herceg fest.