nas08082023a

„Music and more“, festival klasične muzike koji se u Trebinju održava petu godinu, darivao je sinoć novskoj publici poseban koncert koji je izvelo 15 međunarodnih umjetnika donoseći na scenu Dvorane Park djela Griga, Hajdna, Ravela, Krajslera, Pjacole, Šuberta i Petroja. Gostovanje je plod izuzetno dobre saradnje Herceg-Novog i Trebinja, dva grada koji će dugogodišnju međusobnu podršku krunisati i sporazumom o bratimljenju.

Na trebinjskom festivalu klasične muzike ove godine će nastupiti preko 20 umjetnika iz cijelog svijeta, a prvi put jedno veče organizuju u Herceg-Novom, sa zadovoljstvom ističe predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić.

„Ovo je jedan dobar i lijep način kako se u kulturi može sarađivati. Naši gradovi su veoma blizu, brojni izvođači koji nastupaju u Trebinju, mogu da nastupaju i u Herceg-Novom, ali i obratno, za šta smo već imali dosta uspješnih primjera. Tu podrazumjevam i organizaciju različitih kulturnih događaja, a već polovinom avgusta u Herceg-Novom imamo nastup etno grupe na otvaranju Trga od ćirilice koja će potom nastupiti i u Trebinju. To je dobro za građane oba grada koja se i na ovaj način još više zbližavaju. Višegodišnju dobru saradnju, koja je primjer kako dva grada treba da budu povezana, narednih dana ćemo formalizovati sporazumom o bratimljenju“, najavio je predsjednik Katić.

Najavio je i sportsku saradnju kojom će biti regulisano korišćenje zatvorenog bazena u Trebinju za potrebe treninga članova PVK Jadran tokom zime.

Cilj je povezati dva grada na najbolji mogući način kroz privredu, kulturu, sport, kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i dodao da je potrebno imati dobru komunikaciju bez obzira na granice.

„Festival „Music and more“ je veoma značajan i zato smo to htjeli da podijelimo sa našom braćom. Znamo da Herceg-Novi, posebno tokom ljeta, ima veliki broj kulturnih dešavanja, ali smatram da ćemo na ovaj način podići kulturu na još veći nivo. Festival je za Trebinje već učinio dosta, Trebinjci i svi turisti ga vole i čim završi ovaj, odmah iščekuju program narednog“, istakao je gradonačelnik Trebinja.

Dodaje da ne zaboravljaju na tradicionalna okupljanja poput sabora na Zubačkim Ublima kojem su u nedelju prisustvovali čelnici Herceg-Novog, Trebinja i Nikšića sa saradnicima.

„Nije nas omelo loše vrijeme da obavimo tradicionalni sabor na Ublima i nadamo se da ćemo u narednom periodu imati više takvih dešavanja u cilju povezivanja bliskih gradova“, kazao je Ćurić.

Zajednička borba čelnika dva grada da se ukine plaćanje putarine već dvije godine značajno utiče na povećanje broja gostiju, podsjeća Ćurić.

„Najnoviji podatak je da je Trebinje u julu zabilježilo 51% više noćenja nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna. Naša procjena je da ćemo ove godine zabilježiti preko 200 000 noćenja, što je veliko za naš grad. To su rekordi kojima smo težili, opet zahvaljujući i dobrim odnosima sa bratskom opštinom Herceg-Novi gdje nas preporučuju kao grad koji treba posjetiti, kao što to Trebinjci rade za Herceg Novi“, zaključuje Ćurić.

Sinoćnji koncert završen je izvođenjem „Sunčanog valcera“ koji je Jonel Petroj komponovao inspirisan pjesmom „Sunce“ Jovana Dučića.

Koncertu su, uz predsjednike Katića i Ćurića sa saradnicima prisustvovali generalna konzulka Crne Gore u Sremskim Karlovcima Nevenka Ćirović i konzul Republike Srbije u Herceg-Novom Mićo Rogović, kao i predstavnici Privredne komore Srbije.