Kanli KulaNSL140823Film „Sirin“ crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića otvoriće 22. avgusta na Kanli kuli takmičarski program 36. FFHN – MFF, a projekciji će prethoditi svečano otvaranje festivala.

Selektorka dugometražnog igranog filma Jelena Mišeljić odabrala je devet ostvarenja, ekskluzivnih crnogorskih premijera, a mnogi dolaze poslije izuzetnih uspjeha na festivalima širom svijeta.
Istančanim i različitim senzibilitetima, ovi filmovi se na osoben i estetski nadahnjujući način dotiču propitivanja teme lične i zajedničke prošlosti, te njenog uticaja na oblikovanje identiteta, ističe selektorka Mišeljić.
„Ta preplitanja između onoga šta jesmo, šta predstavljamo i čemu težimo na jedinstven način se ogledaju u naslovima koji se takmiče za ovogodišnju Zlatnu mimozu.
jelena MiseljicProtagonistkinje filmova „Sirin“ Senada Šahmanovića i „Tragovi“ Dubravke Turić, u prožimanju profesionalnih i intimnih svijetova suočene su sa prošlošću, gubitkom i sjećanjima. Junakinja Asja u filmu „Najsrećniji čovjek na svijetu“ Teone Strugar Mitevske se, u bijegu od prošlosti, slučajno i neposredno suočava za traumom. Put samootkrivanja ispituju i Dušan Zorić i Matija Gluščević u filmu „Da li ste vidjeli ovu ženu“, jednom intenzivnom audiovizuelnom iskustvu bijega „iz sopstvene kože“. Tinejdžerka Iman u filmu „Ekskurzija“ Une Gunjak bira izazov koji dobija mnogo veće, ali i besmislenije, reperkusije, time ukazujući na kompleksne mehanizme po kojima prećutno „istinu i izazov“ igra jedna cijela zajednica. U filmu „Lost Country“ Vladimira Perišića pitanje nepripadanja se gradira do tačke ključanja, a zapostavljeni tinejdžerski angst-u autor tretira saosjećajno i nježno. Slično tome, „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića je snažan film o gubitku, gdje tišina i specifičan filmski međuprostor imaju najviše da kažu o izuzetno složenoj ličnoj i porodičnoj tragediji. Film Gorana Kulenovića „Smrt djevojčice sa žigicama“, nastao prema romanu Zorana Ferića, je otočki krimić u kojem jedan slučaj pokreće otkrivanje svih tajni koje krije jedna mala mediteranska sredina, a novi film Milča Mančevskog „Kajmak“ na sličnu temu govori u erotskoj dramediji o ljubavnim trouglovima u različitim i sukobljenim socijalnim miljeima Balkana“, pojašnjava selektorka Mišeljić.
Dodaje da sagledavajući selekciju u cjelini, primjećuje se jedna određena tendencija filma koji poziva na razmišljanje o odnosu adaptivnog i neprilagođenog identiteta.
„Svako prilagođavanje, u kontekstu ovih autorki i autora, dovodi do pucanja već poroznih barijera teritorija ličnog i društvenog bića, gdje razum, kojim naučeno trasiramo svoj put, postaje isuviše ograničavajući. Na taj način, u srži protagonista i protagonistkinja čije priče pratimo je upravo pobuna protiv prvenstva kolektivnog „razuma“ i borba za novu osjećajnost“, zaključuje Mišeljić.
Selekcija dugometražnog igranog filma – Kanli kula
22.08. Svečano otvaranje festivala
Sirin / ME, HR, BA, XK, AL, FR / 2023 / 86' / Senad Šahmanović
23.08.
Najsrećniji čovjek na svijetu /MK, BA, BE, HR, DK, SL /2022 / 95'/ Teona Strugar Mitevska
Tragovi / HR, LT, RS / 2022 / 98’ / Dubravka Turić
24.08.
Sigurno mjesto / HR / 2022 / 102' / Juraj Lerotić
25.08.
Smrt djevojčice sa žigicama /HR, ME, BA/2023/114'/ Goran Kulenović
26.08.
Ekskurzija / BA, HR, RS, FR, NO, QA / 2023 / 93’ / Una Gunjak
Kajmak / MK, DK, NL, HR / 2022 / 106’ / Milcho Manchevski
27.08.
Lost Country / RS, FR, HR, LU, QA / 2023 / 98’ / Vladimir Perišić
Da li ste vidjeli ovu ženu? / RS, HR / 2022 / 79’ / Dušan Zorić, Matija Gluščević
28.08. Svečano zatvaranje festivala
Selekcija dugometražnog igranog filma održaće se od 22. do 28. avgusta na tvrđavi Kanli Kula, a o pobjednicima će odlučivati žiri u sastavu: glumica Jelisaveta Seka Sablić; spisateljica Rumena Bužarovska, reditelj Dušan Kasalica, dramski pisac Đorđe Milosavljević i reditelj Andrija Mardešić.
Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture Herceg fest.