naslovna16082023VK

U hercegnovskom Starom gradu sinoć je, u sklopu 17. Guitar art summer fest-a, otvorena izložba „Ja sam ja“ Vojislava Voja Kilibarde u galeriji Sue Ryder, a potom je na Trgu od muzike koncert održao vrsni brazilski gitarista Jamandu Kosta i muzikom zagrlio i publiku i grad, baš kao što je energično ali nježno grlio svoju gitaru sa sedam žica.

Kilibardina izložba je poprište svega što život znači, sa čovjekom u krugu koji igra, jer igra je vrijednost ljudske egzistencije, otpor represiji i unifikaciji. Baš tako misli autor, Novljanin koji je okupio sinoć brojnu publiku na izložbi.

Postavku je osmislila Ljilja Marinović i predstavila Kilibardine slike, kolaže, velike formate i minijature, plakate, knjige.

„Večeras slavimo ljepotu stvaralačkog procesa, umjetnost, ali ne samo to. Večeras slavimo ljubav, prijateljstvo, humanost i sve ono što život čini podnošljivijim kada nije baš lak“, bila je poruka Ljilje Marinović.

Kilibarda je objasnio da se godinama drži  misli Petra Lubarde „Ja sam ja i svijet stvaram po svojoj volji” i dodao da vjeruje da to treba da čini svaki umjetnik jer mora prije svega da bude iskren prema sebi, djelu koje stvara i publici.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Ljubica Lazić, naglasivši da naziv izložbe podstiče pitanje ko je u stvari Vojislav Vojo Kilibarda.

Njen odgovor je bio da je za sve on umjetnik, mještanin, saborac, drug, prijatelj, ali je iznad svega veliki čovjek, filozof i stvaralac. Dodala je da se u njegovom stvaralaštvu uočava više ciklusa, kao uostalom u umjetnikovom i u našim životima.

„U njegovom radu možemo vidjeti sav nemiran i bezgraničan stvaralački duh, njegov kolorit, pokret četkicom, silu njegove ličnosti. Radovima postavlja filozofska pitanja, o smislu čovjeka, međuljudskim odnosima, o samom životu, borbi ljudske duše“, kazala je Lazić uz ocjenu da je riječ o umjetniku čiji je talenat nemjerljiv, koji ostavlja trag ne samo na savremenoj likovnoj sceni Crne Gore nego i Balkana i koji će tek imati šta da kaže.

S najvećom radošću Lazić je za narednu godinu na beogradskom GASF najavila  novu, veliku Kilibardinu izložbu.

Na Trgu od muzike nastavljeno je prvo veče GASF-a uz svečano otvaranje i koncert Jamandu Koste.

U ime Opštine Herceg-Novi i gradske Turističke organizacije publiku je pozdravila Natalija Terzić.

„Spoj gitare, neba i mora nad Bokom garantuju večeri za pamćenje, kojima ćemo proslavljati muzičku umjetnost i prijateljstva. Zahvaljujući Guitar Art Summer fest-u Herceg-Novi je postao regionalni i evrospki centar gitarskog svijeta. Zato veliko hvala oranizatorima koji su uz Beograd i naš grad uvrstili u ovu kulturnu mapu“, rekla je Terzić.

Brazilski gitarista i kompozitor Jamandu Kosta, svjetski poznati virtuoz, donio je čaroliju emotivnog, snažnog, tehnički savršenog izvođenja specifične muzike s juga Brazila koja se smjenjivala sa nešto mirnijim kompozicijama

Neposredan, topao, srdačan, pričljiv Kosta je izazivao istu reakciju publike, burne aplauze, povike bravo i zaslužen poziv na bis.

Premda je nastupao na najpoznatijim svjetskim muzičkim scenama koncert pred prepunim trgom, publiku koja je sjedala po skalama, starogradskim bedemima, na samom trgu, pamtiće po odličnoj organizaciji, nevjerovatnom ambijentu i povezanosti izvođača i onih koji su ga bez daha slušali.

Večeras, prema najavi, publiku očekuje slično veče na Trgu od muzike od 21:00 čas Balkan Gypsy Jazz Kvartet, autorska muzika Dejana Krsmanovića, kao i poznati  jazz standardi.

Generalni pokrovitelji XVII Guitar Art Summer Fest su Opština Herceg-Novi Kultura i mladi Opština Herceg-Novi, Herceg-Novi Tourism Board - Turistička organizacija Herceg-Novi, ambasade Brazila i Španije, Evropska unija u Crnoj Gori, brojni partneri i prijatelji.