naslovnaFF2023

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu – 36. Filmski festival Herceg-Novi – Montenegro film festival svečano je sinoć, pred prepunim gledalištem na Kanli kuli, otvorila glumica Jelisaveta Seka Sablić, dobitnica nagrade Milan Žmukić.

„Mislim da su ovu nagradu dobile moje godine, moje trajanje, moja posvećenost poslu. Milan Žmukić je bio veliki producent u jugoslovenskoj produkciji. E pa Žmule, tako smo ga zvali, ko bi rekao da ću ja jednog dana dobiti nagradu koja nosi tvoje ime”, istakla je glumica Seka Sablić.

U svom stilu, sa puno šarma i ljubavi prema filmskoj umjetnosti, pozdravila je publiku i Herceg-Novi.

„Sad ja treba da pokušam da otvorim festival i molim vas, sada kada ga otvorim nemojte više da ga zatvarate, neka ostane otvoren”, kazala je Sablić.

Decenije trajanja Filmskog festivala učinile su da Herceg-Novi bude prepoznatljiv u svijetu filmskih stvaralaca i poštovalaca, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

„Naš grad je bio i ostao mjesto susreta velikih stvaralaca, mogu čak da kažem i oaza mira glumcima, režiserima, scenaristima, koji su u Herceg Novom pronašli drugi dom. To nas raduje kao dobre domaćine i sugrađane, ali posebno sam ponosan na činjenicu da je sve više filmskih i pozorišnih stvaralaca iz našeg grada, da ova umjetnost zaista živi u Herceg Novom i razvija se”, kazao je predsjednik Katić.

Podsjetio je da je tokom 36 godina trajanja pred Filmskim festivalom bilo dosta izazova, uspona i padova, sa kojima se uspješno izborio.

„Naša težnja je da ovako krupno djelo kao što je Filmski festival, u koje su generacije ulagale i znanje i trud, i ostavile nam ga kao amanet, razvijamo do mnogo većih razmjera u kvalitetu i prepoznatljivosti. Mogu čak da kažem i prestiža, jer on to zaslužuje. Do toga vodi snažnija sinergija svih učesnika – od organizacije do realizacije, na lokalnom i državnom nivou, kontinuitet u radu eminentnih filmskih i kulturnih poslenika, ali i pravovremeno djelovanje”, istakao je predsjednik Katić.

Hercegnovski filmski festival kvalitetom i umjetničkim dometima zavrijedio je status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i istakla da je posebno važno što će publika imati priliku da vidi čak devet crnogorskih premijera, nakon njihovog istaknutog uspjeha na značajnim svjetskim festivalskim adresama.

„Jedan od njih je film istaknutog crnogorskog filmskog reditelja Živka Nikolića koji će nakon skoro tri decenije, doživjeti premijeru. Zato, u slučaju Filmskog festivala Herceg-Novi možemo govoriti o izvjesnom prepoznatljivom selekcionom rukopisu koji se njeguje a koji karakteriše unikatan senzibilitet za umjetničku inovativnost i angažovanost filma koji donose ovdašnjoj publici”, kazala je ministarka Vlaović.

Izrazila je zahvalnost svima onima koji su bili pioniri najvećeg filmskog festivala u Crnoj Gori i koji su postavili standarde za budućnost.

„S obzirom na to koliko je teško da rad koji se obavlja u oblasti kulture i umjetnosti bude održiv, i uz to težio razvoju, kvalitetu i konkurentnosti razumijem koliko je vrijedan trud koji decenijama stoji iza Filmskog festivala Herceg-Novi. Upravo zbog toga mogu da istaknem da je nedavno donešeni Nacionalni program razvoja kulture, na nekoliko načina targetirao, razvoj filma i filmske produkcije”, kazala je ministarka.

Uz intoniranje himne i vatromet, svečani program otvaranja upotpunili su vanvremenski filmski muzički hitovi koje su na scenu Kanli kule donijeli glumci, a poseban značaj imao je segment u kojem su predstavljeni stvaraoci iz Herceg Novog koji svoje karijere grade na filmu, u pozorištu, na akademijama.

Filmski festival je, crnogorskom premijerom, otvorio film „Sirin“ Senada Šahmanovića, koji je u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji, dugometražnog igranog filma. Publici se nakon projekcije predstavio dio ekipe - reditelj Senad Šahmanović, glumci Danica Ćurčić, Jelena Simić, Milivoje Mišo Obradović i Tihana Ćulafić, producent Veliša Popović, kostimografkinja Lina Leković, šminkerka Bojana Kojičić, scenografkinja Dragana Baćović, kao i koproducenti Alem Babić, Ines Tanović i Fatmir Spahiu.

Pokrovitelji Festivala su Opština Herceg-Novi i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a izvršni producent JUK Herceg Fest.

Filmski festival Herceg-Novi – Montenegro Film Festival trajaće do 28. avgusta, a u pet selekcija očekuje se bogat program koji će biti prikazan na hercegnovskim tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, Kući Iva Andrića, kao i u Dvorani PARK i amfiteatru.

Kompletan program možete pogledati na sajtu www.filmfestival.me, kao i na drustvenim mrežama Festivala.