SkolaNSL090423Za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, ali i mališane i vaspitače u predškolskim ustanovama, danas je počela nastavna godina.

U novskim vaspitno-obrazovnim ustanovama je preko 4000 učenika, među kojima je 345 prvaka za koje je priređen svečani prijem. Za malene osnovce koji su prvi put u školskim klupama, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi obezbijedio je poklon paketiće u kojima je školski pribor ali i Bokeška bojanka.
Svečanom prijemu prvaka u školama „Milan Vuković“ i „Dašo Pavičić“ prisustvovala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo koja je svim učenicima u Herceg Novom poželjela srećan početak i uspješno školovanje kroz koje će sticati znanje i učiti se pravim vrijednostima života, graditi sebe kao čovjeka koji će biti ponos našeg društva i zajednice.
„Svima vama, draga djeco, poruku šaljem kroz stihove Miroslava Mike Antića – „Ti sutra polaziš u školu i učiće te raznim azbukama. Izaberi najdužu. Najtežu. Pronađi takvu azbuku koju ćeš učiti uvek ponovo. Azbuku sa milijardu milijardi znakova. I neka u svakom od njih, kao rumena semenka, bude po jedno tvoje malo srce“, poručila je sekretarka Zambelić Pištalo.
Učenici starijih razreda priredili su svojim mlađim drugarima kulturno umjetnički program uz posebno birane recitacije dobrodošlice u školske klupe.

U OŠ „Milan Vuković“ je 75 prvaka u matičnoj školi i sedam u Područnoj ustanovi na Podima, zbog čega su veoma ponosni, kazala je direktorica Mare Vujinović. Ona je pozvala roditelje da grade povjerenje prema učiteljima jer će oni preuzeti njihovu djecu, a njima pomoći da se mališani usmjere na pravi način.
„Osnovno što je potrebno je vaspitanje i kultura jer uzaludno je zvanje bez znanja i uzaludno je obrazovanje bez vaspitanja i kulture. Želim da se vaša djeca obrazuju i vaspitavaju na pravi način, a na kraju devetog razreda da svi izađete zadovoljni iz ove škole“, istakla je direktorica Vujinović.
Da je riječ o posebnom danu u kojem njih 156 prvi put postaju dio velike školske porodice OŠ „Dašo Pavičić“, potvrdila je direktorica Bosiljka Perunović.
„Škola je poput čarobne knjige koja samo čeka da je otvorite i upijete sve stranice znanja. Učenje je putovanje koje traje čitav život i upravo je prvi razred vaš prvi korak na tom putovanju. Upoznaćete brojeve, slova, priče o dalekim zemljama i zanimljivim likovima, a vaši učitelji će biti tu da vam pomognu i da vas vode kroz svijet učenja korak po korak“, kazala je direktorica Perunović.
Osnovnu školu „Ilija Kišić“ ove godine će pohađati 450 učenika, 20 više u odnosu na prošlu godinu, kazala je direktorica škole Dragoslava Seferović. Ona je svim učenicima, a posebno prvačićima poželjela dobrodošlicu i uspješan rad.
Prvi dan u školi su priredbom započela i 73 prvačića Osnovne škole „Orjenski bataljon“ u Bijeloj, a riječi dobrodošlice uputila im je direktorica Nataša Franić.
Srednju mješovitu školu „Ivan Goran Kovačić“ ove godine pohađaće oko 930 učenika, od čega su u prvom razredu njih 272.
Danas je počela nastavna godina i u svim vaspitnim jedinicama JPU „Naša radost“.