Paviljon Gradske muzike 696x522Treća Mala škola retorike biće održana u petak i subotu, 8. i 9. septembra u Paviljonu Gradske muzike, sa početkom u 19:30 časova.

Malu školu retorike, vodiće prof. Svetlana Gradinac, dobitnica Ben Akibinog govorničkog vijenca. Organizator i tvorac škole je Ksenija Matović, organizatorka programa kulture i nauke u Paviljonu.
Matović je naglasila da je škola besplatna te da će polaznici steći znanja i vještine koje krase dobrog govornika, spoznati koliko je retorika važna u svakodnevnom životu.
„U petak, prvog dana Male škole retorike, bavićemo se, između ostalog, etičkom i manipulativnom komponenta govorništva (indoktrinacija, manipulacija, spinovanje), uslijediće predstavljanje polaznika u smislu njihove motivisanosti za učešće i očekivanja od seminara, nakon čega će prof. Gradinac izlagati na temu „Upotreba i zloupotreba besjedništva”, a učesnici, koji budu željeli, dobiće zadatke. U subotu, gimnazijalac Pavle Đurović će govoriti o fazama u pripremi takmičarske besjede, koncepciji i strukturi teme, učenju teksta, savladavanju treme i ulozi mentora. Imaćemo priliku da čujemo i njegovu besjedu „Pohvala Boki”, drugonagrađenu na ovogodišnjoj Nušićijadi, nakon koje će uslijediti nastupi govornika te Mala radionica o improvizovanom govoru, kazala je Matović.
Pokrovitelj ovog progarama je Opština Herceg Novi.