NSL110923Kolekcija od dvadeset ikona iz 17, 18, i 19. vijeka koje su konzervirane, očišćene i restaurirane uz pomoć sredstava Američke ambasade u Podgorici, kroz Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine, spremne su za ponovni susret sa ljubiteljima umjetnosti.

Vrijedna zbirka je u fundusu JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”. Kolektiv muzeja uveliko priprema izložbu koja će značiti da je zaokružen proces do sada najznačajnijeg projekta ove kulturne ustanove.
Djela su prikupljana otkupom od fizičkih lica od 1951. do 1959. godine. Primjeri su tri ikonopisne radionice, rađene u postvizantijskom maniru, među kojima se kako brojčano, tako i stilski, ističu radovi ikonopisne škole Dimitrijević- Rafailović. Zbog izuzetnog značaja, kolekcija je od 1962. godine zakonom zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore. Ovo su samo neki od podataka koji su ovu zbirku kandidovali za dodjelu sredstava iz američkog Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturne baštine u iznosu od 44. 463,94 dolara. 

Proces čišćenja, konzervacije i restauracije bio je opsežan jer je analizom dostupne građe utvrđeno da su predmeti u više navrata pretrpjeli konzervatorsko-restauratorske intervencije, pa se problematika razlikovala od predmeta do predmeta na kojima su bila vidljiva brojna fizička i biološka oštećenja.
IKONA APOSTOLA TOME
Posebno mjesto u zbirci zauzima ikona Apostola Tome. Karakteriše je antička ljepota predstavljenih figura, koje kao da su otrgnute iz nekog finog rukopisa/manuskripta. Kao takva važi za remek-djelo našeg ikonopisa izuzetnih umjetničkih i istorijskih vrijednosti, zbog čega je stavljena je pod zaštitu kao posebno kulturno dobro.
Konzervatorske radove sproveo je Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.