DanOSNSL051023Svečanom akademijom i novim brojem školskog lista „Luč“, kolektiv OŠ „Milan Vuković“ juče je proslavio 65. Dan škole.

Učenici i nastavnici su školi za rođendan poklonili najljepši dar – pregršt osmjeha, recitacija i pjesama školskog hora, uz kratki film kojim su podsjetili na istorijat ove ustanove. Prisutne je obradovala i informacija koju je saopštio predsjednik Opštine Stevan Katić da je pri kraju izrada idejnog rješenja za rekonstrukciju stare škole u Srbini i da naredne godine očekuju početak radova.
OŠ „Milan Vuković“, koja se 1958. godine prva izdvojila iz tada zajedničke škole u Srbini, nastavila je da baštini tradiciju obrazovanja stare Srpske pomorske zakladne škole, a samim tim lokalnog i sveobuhvatnog školskog i pedagoškog mentaliteta kojim se mogu ponositi, kazala je direktorica Mare Vujinović.
„Kroz staru i novu školu prošli su mnogi prosvjetni radnici koji su ponos grada i koji su ostavili traga u vaspitanju i obrazovanju generacija. I nadalje ćemo se truditi da zadržimo takav ugled i prepoznatljivu sliku uspješne škole u kojoj se poštuje određeni vaspitni rad, a ne samo obrazovni. Obrazovanje je bez vaspitanja besmisleno kao što je besmisleno i zvanje bez znanja“, kazala je direktorica Vujinović i dodala da će i dalje težiti dobroj saradnji između roditelja, djece i nastavnika bez koje je nemoguće doči do rezultata.
Dan škole je učenicima i nastavnicima čestitao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić koji je istakao da se malo koja obrazovna ustanova može pohvaliti toliko dugom istorijom obrazovanja kao OŠ „Milan Vuković“, ali da tu činjenicu opravdavaju brojnim uspjesima i istrajnim radom.
„Uvijek mi predstavlja posebno zadovoljstvo biti u zdanju u kojem se obrazuju i vaspitavaju mladi naraštaji. Više je razloga za to, a na prvom mjestu ističem učiteljsku i profesorsku predanost obrazovanju i prosvećivanju onih koji će sutra biti stub našeg grada. To je, još od antičkih vremena, najzahtjevniji zadatak, ali isto tako, to je zanimanje kojim mogu da se bave samo odabrani“, kazao je predsjednik Katić.
Istakao je da ga raduje što djeca rade u boljim uslovima, što je plod posvećenog rada kolektiva na čelu sa direktoricom Vujinović i podsjetio da je lokalna uprava uvijek spremna da bude podrška.
„Uspostavljena je izuzetno dobra saradnja sa svim vaspitno - obrazovnim ustanovama u gradu kojima Opština Herceg Novi uspjeva da pozitivno odgovori na upućene zahtjeve. U to ime, u ovoj i ostalim školama, uložena su značajna sredstva u različite infrastrukturne projekte i uređenje prostorija, svakodnevno funkcionisanje školskog života, pružena je podrška kroz stipendije za talentovane, mlade takmičare u znanju i različitim vještinama, subvencije za autobuske karte, štampanje školskog lista i slično“, kazao je predsjednik Katić i dodao da će tako biti i u budućnosti jer „ulaganje u obrazovanje mladih znači napredak društva u budućnosti“.
Kako je kazao, uskoro će biti završena izrada idejnog rješenja za rekonstrukciju škole u Srbini na koju se čeka od zemljotresa 1979. godine.
„Mnogo je posla prethodilo ovom činu, ali najviše je trebalo dobre volje, upornosti i istrajnosti da se proces privede kraju, a Opština Herceg Novi je, u saradnji sa nadležnim Vladinim institucijama, to uspjela. Planirano je da radovi na objektu počnu naredne godine, a nakon što posao bude završen imaćemo puno pravo da kažemo da smo opravdali povjerenje i ispunili volju naših zadužbinara“, istakao je predsjednik Katić.

Akademiji su prisustvovali i sekretar Skupštine opštine Dejan Radonić, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, članovi porodice učitelja i borca Milana Vukovića, zatim članovi boračke organizacije, bivši direktori i njihovi potomci, predstavnici MUPa, vaspitno obrazovnih ustanova, roditelji i nastavnici.
Obilježavanje Dana škole počelo polaganjem cvijeća na grob Milana Vukovića na Podima i evociranjem uspomena na učitelja i borca čije ime škola nosi.