Atanasije Popovic pozivnicaU Gradskoj galeriji „Josip Bepo Benković“ sutra veče (20. oktobar) će biti otvorena izložba slika „Atanasije Popović - slikar besmrtnog imena“, kao jedan od programa povodom proslave Dana oslobođenja Herceg Novog.

Slike hercegovačkih, dalmatinskih i bosanskih krajolika, mrtva priroda, motivi iz svakodnevnog života i portreti najviše su zastupljeni na djelima prvog akademskog slikara iz Trebinja Atanasija Popovića.
Atanasije Popović studirao je u Beču gdje ga je zatekao i Prvi svjetski rat, poslije kojeg se vraća u domovinu. Jedno kraće vrijeme boravio je u Đakovu, a zatim se najviše zadržava u Dubrovniku gdje je proveo poslednje godine života.
Najranija djela ovog vrsnog umjetnika pokazuju uticaj bečkog akademizma, dok u kasnijim godinama Atanasije formalno usvaja impresionizam. Uglavnom je radio ulja na platnu, a izrazito atlentovan bio je u crtežu.
Izložba je nastala u saradnji Gradskog muzeja „Mirko Komnenović i galerije Josip Bepo Benković“ i Muzeja „Hercegovine“ Trebinje, a otvaranje je planirano je sutra veče (20. oktobar) u 19:00 sati.