NjegosevDan13112023

Povodom obilježavanja Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture, JUK Herceg fest u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi, priredila je raznovrstan program.

Pozorišna predstava „Čovjek visine“ o mitropolitu crnogorsko-primorskom Mitrofanu Banu (1841 – 1920.), biće izvedena 6. novembra u Dvorani Park sa početkom u 20 časova. Riječ je o koprodukciji Narodne biblioteke Budve i BEOART 2015. Autorka teksta je Ana Đorđević, rediteljka Jana Maričić. Lik Mitrofana Bana tumači Nebojša Milovanović, dok je u ulozi slikara Uroša Predića nastupio Bojan Žirović.

Jednim dijelom zasnovana na autobiografskoj knjizi „Životopis ili Uspomene iz života Mitrofana Bana“, radnja komada smještena je u Cetinjski manastir 1920. godine, nekoliko mjeseci pred mitropolitovu smrt i njen centralni dio je polemika o projektu Mauzoleja na Lovćenu. Hipotetički razgovor živa je polemika mitropolita i umjetnika, u kojoj se dotiču i društveno-političkih pitanja s početka 20. vijeka, ratova i stradanja, solidarnosti i ujedinjenja južnoslovenskih naroda. Cilj autorke je da skrene pažnju na potrebu da u većoj mjeri težimo konsenzusu u društvu po različitim pitanjima.

Predstavu uz sjajni tim autora i glumaca preporučuju i nagrade: najbolja predstava na 10. Festivalu duodrame u Topoli po mišljenju publike, a na istom festivalu nagradu za najbolju mušku ulogu je dobio Nebojša Milovanović.

Ulaznice po cijeni od 5 eura su u prodaji na blagajni Dvorane Park u periodu od 9 do 20 časova, radnim danima i subotom.

U petak 10. novembra u Njegoševoj školi u Herceg-Novom, održaće se predavanje na temu „Iskra u kamenu“. Učenici JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“ sa svojim profesorima će govoriti o Njegošu, sa ciljem da afirmišu stvaralaštvo najvećeg pjesnika našeg jezika, crnogorskog vladike i vladara.

U foajeu Dvorane Park, 12. novembra u 19 časova, predavanje na temu „Njegoš naša tajna“ održaće protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Na sam dan praznika, 13. novembra biće upriličen koncert Muzičke institucije Rocher, koja će sa raznovrsnim repertoarom nastupiti u Dvorani Park sa početkom u 20 časova.

Muzička Institucija Rocher (MIR) iz Beograda okuplja profesionalne, uglavnom akademske, umjetnike od kojih većina radi u Simfonijskom orkestru RTS-a. Rocher Bend (RB) je jedan od 4 sastava koji rade u okviru MIR-a, a u Herceg Novom će nastupiti šest muzičara i dvoje vokalnih solista (violinistkinja - Radmila Rokvić, viola – Dejan Rokvić, perkusije – Goran Milošević, duvački instrumenti – Ljubomir Dimitrijević, gitarista I tamburaš – Vladimir Marić, kontrabasista – Todor Cogoljević, vokali – Jovana Zukanović i Nemanja Guzijan).

Naša publika će imati priliku da uživa u svjetskim i domaćim hitovima filmske muzike i etno numerama, a ulaz na koncert koji traje 2 sata je besplatan.

Rocher Bend bilježi mnogobrojne uspješne nastupe, a neki od njih su sa festivala Beovizija 2020. godine i Pesme za Evroviziju 2022.godine.

Organizator programa u okviru Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture je JUK Herceg fest, dok je pokrovitelj programa Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi.