00ohnboljaljubicastaMeđunarodni dan prijevremeno rođene djece – 17. novembar obilježen je širom svijeta. U čast malim junacima koji su uprkos prijevremenom dolasku na svijet pobijedili sve izazove, zgrada Opštine Herceg Novi je osvijetljena ljubičastom.

Na inicijativu Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, u znak poštovanja malih divova, u subotu (18. novembar) u podne, tokom Porodičnog karavana koji se održava u našem gradu, sa platoa ispred zgrade Opštine biće pušteni ljubičasti baloni.
zgradaopstineljubicastaSvaki porođaj prije navršene 37. sedmice trudnoće računa se kao prijevremeni. Podaci iz prethodnog perioda pokazuju da se u svijetu svake godine prije termina rodi oko 15 miliona beba, a u Crnoj Gori između 600 i 800. Najmanje i najsnažnije borce nazivamo malim divovima zbog njihove i snage njihovih roditelja u borbi koja je najčešće teška i dugotrajna.
Dan posvećen prijevremeno rođenim bebama obilježava se od 2009. godine, a ljubičasta, koja predstavlja osjetljivost, postala je simbol ovog dana.