zgradaohn2022U cilju kreiranja Lokalnog akcionog plana za mlade za 2024. godinu, čije je donošenje predviđeno nacionalnom Strategijom za mlade za period 2023-2027. i Akcionim planom za 2023-2024. godinu, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje objavljuje javni poziv svim zainteresovanim nevladinim organizacijama na teritoriji opštine Herceg Novi za predlaganje predstavnica/ka za učešće u radnoj grupi povodom izrade Lokalnog akcionog plana za mlade za 2024. godinu.

Na osnovu operativnih ciljeva iz nacionalne Strategije za mlade, usvojene na sjednici Vlade 19. oktobra 2023. godine, Lokalnim akcionim planom definisaće se aktivnosti koje se mogu realizovati u saradnji sa nevladinim organizacijama.
Strategijom su predviđena sljedeća četiri operativna cilja, a nevladine organizacije su pozvane da svoje predstavnike delagiraju za kreiranje aktivnosti u sljedećim oblastima:
Strategijom su predviđena sljedeća četiri operativna cilja, a nevladine organizacije su pozvane da svoje predstavnike delegiraju za kreiranje aktivnosti u sljedećim oblastima:
-razvoj održivog sistema usluga za podršku mladima u procesu njihove tranzicije u odraslo doba – Aktivnosti u oblasti unapređenja omladinskog rada, neformalne edukacije, promocije programa mobilnosti za mlade;
-stvaranje uslova da mladu budu aktivni građani i građanke, uključeni u kreiranje i sprovođenje javnih politika – Aktivnosti u oblasti unapređenja mehanizama za podršku inicijativama mladih,učestvovanja u donošenju odluka i razvoju zajednice;
-unapređenje položaja mladih, kroz međuresorni pristup;
-unapređenje normativno-institucionalnog okvira za sprovođenje omladinske politike.
Rok za podnošenje prijava za učešće u radnoj grupi za izradu Lokalnog akcionog plana je 15 dana od dana obavljanja javnog poziva. Nevladina organizacija je dužna da prijavu podnese na popisanom obrascu koji čini sastavni dio Javnog poziva.
Prijave se podnose u pisanoj formi sa naznakom naziva organa (Sekretarijat za kulturu i obrazovanje) kojem se prijava dostavlja na šalterima u ul. Trg Maršala Tita br. 2 (zgrada Opštine Herceg Novi) u zatvorenoj koverti sa natpisom – ZA JAVNI POZIV – OMLADINSKA POLITIKA (ne otvarati).

Predstavnik nevladine organizacije mora biti punoljetno lice sa najmanje 3 godine iskustva u oblasti sprovođenja omladinske politike.
Na osnovu podnijetih prijava, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje kao organ lokalne samouprave zadužen za kreiranje i sprovođenje omladinske politike, sačiniće listu predstavnika nevladinih organizacija za učešće u radnoj grupi.

Prijavni obrazac za izradu Lokalnog akcionog plana za mlade