naslovna06122023

Kombinovani aparat za lasersku, ultrazvučnu i elektro terapiju, kao i aparat za magneto terapiju, sada su dostupni za praktičnu nastavu studentima Primijenjene fizioterapije u Igalu, zahvaljujući saradnji rukovodilaca ovog programa, bivšeg studenta, a sada predstavnika kompanije za nabavku medicinske opreme i Opštine Herceg-Novi.

Lokalna samouprava i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje cijene značaj kvalitetnog studijskog programa primijenje fizioterapije u Igalu, zbog čega su spremni na podršku ovoj ustanovi u obrazovanju mladog stručnog fizioterapeutskog kadra, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

„Uvijek smo spremni pomoći u mjeri mogućeg. Ono što je najvažnije je da je ova podrška korisna vama, odnosno studentima koji su se odlučili za smjer nama od značaja za grad, ali i državu. Pružili smo podršku, a u narednom periodu vidjećemo šta je još moguće uraditi. Sličan pristup imamo i kada su u pitanju druge vaspitno-obrazovne ustanove u našem gradu. Raduje nas podatak da je trenutno na studijama u Igalu oko 300 mladih fizioterapeuta iz našeg grada, države i okruženja što potvrđuje značaj ove ustanove. Naša podrška vama ostaje i dalje“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Studijski program primijenjene fizioterapije u Igalu pohađaju studenti na osnovnim, specijalističkim i master studijama, kazao je rukovodilac programa prof. dr Dušan Mustur, koji je iskazao zadovoljstvo nabavkom modernih aparata.

„Zahvalio bih Opštini Herceg-Novi, na čelu sa predsjednikom Katićem, što su nam pružili podršku ne samo u nabavci aparata za kombinovanu elektro, sono i foto terapiju, već i u renoviranju i osposobljavanju naših prostorija za normalno funkcionisanje i rad sa studentima. Dio smo UCG i kao takvi jedna od najstarijih ustanova Univerziteta. Naši fizioterapeuti su prepoznati širom svijeta i mislim da su najbolji brend koji produkuje ovaj grad. Kako bismo to i dalje postizali, moramo imati  moderne instrumente i opremu i s te strane smo jako zahvalni i Opštini na pomoći, kao i kompanijama Icon medical i BTL koji su nam drugi aparat poklonili“, kazao je prof. dr Mustur.

Bivši student Primijenje fizioterapije u Igalu, Radosav Mašnić, sada predstavnik međunarodne kompanije za medicinsku opremu BTL u Beogradu i Icon medical u Podgorici smatra da svaki čovjek može sopstvenim doprinosom učiniti da društvo u cjelini bude bolje.

„Ovaj grad i ova ustanova su nas sve oblikovali, pa i mene. Aparati predstavljaju osnovne modalitete fizikalne terapije koje svaka ustanova, naročito ovog tipa, mora da ima. Zajedno sa profesorima Musturom i Miloševićem, došao sam na ideju da pokrenemo inicijativu i pokušamo da uradimo jednu dobru stvar, ali bez pomoći lokalne samouprave i sekretarke Ane Zambelić Pištalo koja je predstavljala Opštinu, ovo ne bismo mogli da realizujemo“, kazao je Mašnić.

Rad na najsavremenijim aparatima biće veoma koristan studentima za stručnu obuku, posebno kada je riječ o predmetu Fizioterapija 1 na prvoj godini, kazao je viši stručni savjetnik prof. Savo Milošević.

„Studenti se obučavaju da ovladaju praktičnim vještinama, kako bi mogli da koriste ovu aparaturu i pomognu pacijentma u rješavanju određenih problema. Na vježbama su oni i u ulozi pacijenta i fizioterapeuta i probaju dejstvo da vide kako određeni modalitet struje djeluje. I do sada smo imali određene aparate koji su iz donacija, ali su stari po 20 godina, zato je nabavka aparata veoma značajna“, kazao je prof. Milošević.

Vesna Samardžić je prvi fizioterapeut, doktor zdravstvenih nauka i svoje novo zvanje smatra malim doprinosom podizanju kvaliteta nastave na ovom studijskom program u okviru koje radi duže od 16 godina.

„Veoma je važno da studente pripremimo za kliničku praksu, odlazak na odjeljenje gdje studenti uvježbavaju terapijske ili intervencijske vježbe koje će sutra primjeniti na pacijentu. Fizioterapeutski poziv je izuzetno human, odgovoran i posvećen posao. Mi koji radimo u edukaciji kadrova to veoma dobro razumijemo i zato dajemo maksimalne napore da bi odgovorili tom zadatku. Posebno nam je važno što su naš značaj prepoznali u lokalnoj samoupravi i podržavaju nas na čemu im svi zahvaljujemo“, kazala je Samardžić.

Nekada Fakultet fizioterapije, sada studijski program u okviru Medicinskog fakulteta UCG, svake godine budi sve veću pažnju studenata pa su sva upisna mjesta popunjena već u prvom roku. To potvrđuje činjenicu da je kvalitet nastave i stručne obuke na odličnom nivou, a zvanje fizioterapeuta prepoznato kao human i značajan poziv.