nas22122023cc

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg-Novi pokreće projekat „Kulturom protiv nasilja“ koji predstavlja nastavak ranije kampanje protiv vršnjačkog nasilja „Izađi iz sjenke – čuvaj sebe, čuvaj druge“.  Cilj je djeci i mladima ukazati na vrijednosti koje kultura donosi.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje opredijelio je sredstva za nabavku novih knjiga u školskim bibliotekama, kao i kupovinu sportskih rekvizita. Uz to, sprovešće više aktivnosti kako bi djeci i mladima ukazao koliko je široko polje kulturnog djelovanja, od sportskih do umjetničkih aktivnosti, pojasnila je sekretarka Ana Zambelić Pištalo.

„Kultura je široko polje i nudi najrazličitije mogućnosti razvoja i unaprijeđenja ličnosti. Svim školama i vrtiću opredijelili smo određena sredstva za bogaćenje školskog bibliotečkog fonda i kupovinu sportskih rekvizita. Ako pitate zašto sportske rekvizite, odgovor je da smo mišljenja da sport, bilo da se mladi bave rekreativno ili profesionalno, unaprijeđuje čovjeka, razvija ličnost na pravi način, a tako razvijena ličnost, svjesna i sebe i drugih, može da promjeni nešto u zajednici. U kampanju smo namjerno uključili vrtić jer uvođenje u svijet knjige kreće u tom uzrastu“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Kako je kazala, kampanja će trajati duži period, a pokrenuta je u ovom periodu godine kako bi vaspitno-obrazovne ustanove imale mogućnost da nabave potrebno do početka drugog polugodišta.